hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    FT: "Türkiye Batı'ya bağlılığını göstermeli"

    FT: Türkiye Batıya bağlılığını göstermeli
    expand

    İngiliz Financial Times gazetesi, "61 yıldır NATO üyesi olan Türkiye Batı'dan koptu mu?" diye sorarak, "Türkiye müttefiklerinin şu günlerde karşı karşıya kalmaya başladıkları soru budur" yorumunu yaptı.

    Gazetenin Daniel Dombey imzalı yorum yazısında, üç konunun birleşmesiyle Türkiye konusunda bazı şüphelerin ortaya çıktığına dikkat çekildi.

    Yazıda bu üç konunun, "Ankara'nın Çin füze savunma sistemini satın alma kararı; Suriye'de El Kaide'ye bağlı savaşçılara karşı kararsız tutum takındığı iddiaları; ve son günlerde Türkiye'nin İsrail hesabına casusuluk yapan İranlıları Tahran'a ihbar ettiğine dair iddialar" olduğu belirtildi.

    Gazete, ABD'li yetkililerin Ankara'nın ABD yapımı Patriot füzeleri yerine Çinli bir şirketten füze savunma sistemi satın alması konusunda sesini yükselttiğini ve bu konuyla ilgili "ciddi endişelerini" ve Çin sisteminin NATO sistemleriyle birlikte çalışamayacağını Türkiye'ye bildirdiğini kaydetti.

    El Kaide'ye bağlı gruplarla ilgili soru işaretleri olduğunu da belirten gazete, Türkiye'nin bu yılın başında ABD'nin cihadçı örgüt El Nusra'yı terörist bir grup olarak belirlemesinden şikayetçi olduğuna dikkat çekildi.

    Yazıda, Türk yetkililerin yabancı bazı yabancı diplomatlarla yaptıkları sohbetlerde  batının desteklediği Özgür Suriye Ordusu'na kıyasla El Nusra'nın daha etkili olduğundan övgüyle söz ettikleri belirtildi.

    Son olarak İran konusunun gündeme geldiğini kaydeden gazete, Washington Post'ta David Ignatius tarafından ortaya atılan iddiaların Türkiye'yi "afallatığı" kaydedildi.

    Yazıda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bu haberi "asılsız" olarak tanımlayarak Türkiye aleyhine uluslararası bir kampanya başlatıldığı suçlamasında bulunduğu vurgulandı.

    Bazı uzmanlara göre Ankara'nın İsrail hesabına çalışan İranlı casusları Tahran'a ihbar ettiği iddialarının şüphe götürmez derecede doğru olduğunu kaydeden gazete, bağımsız düşünce grubu Council on Foreign Relations'dan Steven Cook'un "Türkiye'nin yaptıklarına bakıldığında, Obama yönetmi hala Türkiye'yi 'örnek ortak' hatta bir müttefik olarak nasıl gösterebiliyor" diye sorduğuna dikkat çekiliyor.

    Türkiye'nin ihtilaflı bu üç konuya yanıt verdiğini kaydeden gazete, Ankara'nın füze satın alma işinin henüz tamamlanmadığını ve cihadçıları kınadığını söyleyip İran ile ilgili iddaialara da "ateş püskürmesinin" hala batıyla ittifaka önem verdiğinin bir göstergesi olduğuna dikkate çekti.

    Financial Times son olarak bundan böyle artık Türkiye'nin söylediği sözlerin değil icraatlarının dikkate alınacağını vurguladı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow