hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kırgızistan'da "Kumtor" gözaltıları başladı

    Kırgızistanda Kumtor gözaltıları başladı
    expand

    Kırgızistan'da Kanadalı Centerra Gold şirketi ile anlaşmayı yenileyen hükümet üyelerinden eski Maliye Bakanı Bolot Abildayev ile yine aynı dönemin Ekoloji ve Acil Durumlar Bakanı Temirbek Akmataliyev gözaltına alındı.

    Cantoro Satıbaldiyev'in başkanlığında koalisyon hükümetinin, Kanadalı Centerra Gold şirketi ile yenilediği ve meclise sunduğu mutabakat zaptının önceki gün kabul edilmemesinin ardından meclis başsavcılıktan bugüne kadar Kumtor'daki faaliyetlere ilişkin ülkenin çıkarlarına aykırı yapılan anlaşmalarda imzası bulunanlar haklarında soruşturma açılmasını talep etmişti.

    Başsavcılığa bağlı kurumlararası araştırma ekibinin akşam düzenlediği operasyonda, 2003 yılında bakan olarak görev yapan Bolot Abildayev ile Temirbek Akmataliyev yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alındı.

    Bişkek Oktyabr İlçesi Mahkemesine çıkarılan Abildayev ile Akmataliyev, yurtdışı çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

    Başsavcılığa göre, 2003 yılında hükümeti temsilen uzman heyeti ile dönemin Devlet Başkanı Askar Akayev'in oğlu Aydar Akayev'in, Kumtor altın
    madenini işleten Kameko şirket yöneticileriyle Kanada'nın Toronto şehrinde bir araya geldiği daha sonra altın madenini işleten şirket isminin Centerra Gold olarak değiştirilmek suretiyle Kırgızistan'a ait yüzde 66,7'lik kar payının yüzde 33'e düşürüldüğü öne sürüldü.

    Kırgızistan'da iktidarın başına geçen Almazbek Atambayev, ülkenin en büyük sanayi şirketi olan ve milli bütçenin oluşmasında büyük katkısı bulunan Kumtor altın madeninden eski devrik liderleri ve yakınlarının hala çıkar sağladığı gerekçesiyle hükümet ile Kumtor arasındaki mevcut anlaşmanın gözden geçirilmesini talep etmişti.

    Hükümet ile Centerra Gold şirketi ile yenilenerek hazırlanan mutabakat zaptını kabul etmeyen meclis, hükümetten Kumtor'daki Kırgızistan'a ait kar payını artırmak süretiyle yüzde 67'ye çıkarılmasında ısrar etmiş, hükümete Centerra Gold şirketi ile görüşmelere devam etmesini ve istenilen sonuçlara ulaşması için 23 Aralık'a kadar süre tanımıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow