hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şili'de iki çocukluk arkadaşı yarışıyor

    Şilide iki çocukluk arkadaşı yarışıyor
    expand

    Şili'de devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turu yapıldı. Seçimde, yolları Pinochet'nin darbesi sırasında ayrılan iki çocukluk arkadaşı solcu Michelle Bachelet ve merkez sağ adayı Evelyn Matthei yarışıyor.

    Şili'de yapılan devlet başkanlığı seçiminin ilk turunda solcu aday Michelle Bachelet oyların yüzde 47'sini aldı.

    BBC'nin haberine göre, ilk turda Bachelet'in karşısındaki en güçlü aday olarak görülen, Sebastian Pinera'nın merkez sağ hükümetinde çalışma bakanı olan Evelyn Matthei yüzde 25'lik oy oranına ulaştı.

    Devlet başkanının kim olacağını belirleyecek seçimin ikinci turu 15 Aralık'ta yapılacak.

    İlk turda Bachelet ve Matthei'nın dışında 7 aday yarışıyordu. Evelyn Matthei, twitter hesabında yaptığı açıklamada, "İkinci tura kalmak hiç şüphesiz büyük bir zafer" dedi.

    Şililer dün ayrıca parlamentonun alt kanadının ve senatonun yarısının üyelerinin belirlenmesi için sandık başına gitti. Bu seçimin sonuçlarının bugün belli olması bekleniyor.

    Michelle Bachelet ve Evelyn Matthei'nin çocukluk arkadaşı oldukları ve Pinochet yönetimi sırasında yollarının ayrıldığı biliniyor.

    Asıl mesleği çocuk doktorluğu olan Bachelet, 2006-2010 yılları arasında Şili'nin ilk kadın devlet başkanı olmuştu.

    Sosyalist Parti, Hristiyan Demokratlar ve Komünistler ittifakının liderliğini yapan Bachelet, kampanyasını, zenginlerle yoksullar arasındaki uçurumu daraltmayı hedefleyen politikalar üzerinden yürütmüş, Pinochet döneminden kalma ekonomik ve siyasi yapılarda reform yapmak ve ücretsiz üniversite öğrenimi için vergileri artırmak istediğini söylemişti.

    Evelyn Matthei ise Devlet Başkanı Sebastian Pinera'nın politikalarının devamı çağrısında bulunuyordu.

    Şili'de 1973-1990 yıllarında iktidarda olan General Augusto Pinochet döneminde siyaseten fikir ayrılığı yaşayan generallerin kızları olan Bachelet ve Matthei, 1950'lerde babalarının çalıştığı hava üssünde komşuydular.

    Pinochet yönetiminde Matthei'nin babası bir askeri okulun yönetimine getirilirken, Bachelet'in işkence gören babası kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow