hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD, 9 ülkeye yaptırım muafiyetini uzattı

    ABD, 9 ülkeye yaptırım muafiyetini uzattı
    expand

    ABD, İran'dan ham petrol alımlarının hacmini önemli ölçüde düşürmeye devam ettikleri gerekçesiyle aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 9 ülkeye yönelik yaptırım muafiyetinin süresini 6 aylığına daha uzattı.

    ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD Başkanı Barack Obama'nın açıkça ortaya koyduğu gibi, P5+1 ülkeleri uluslararası camianın İran'ın nükleer programıyla ilgili kaygılarını giderecek kapsamlı bir anlaşma için İran'la müzakere çabasını sürdürürken, ABD'nin bu ülkeye yönelik mevcut yaptırımları kuvvetli şekilde uygulamaya devam edeceğini" vurguladı.

    Kerry, bu bağlamda, İran'dan ham petrol alımlarının hacminde önemli ölçüde ilave azaltmalara gitmelerinden dolayı Türkiye, Çin, Hindistan, Güney Kore ve Tayvan'ın, 2012 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın (NDAA) 1245 sayılı kısmında yer alan yaptırımlardan muaf tutulmaya tekrar hak kazandığını belirtti.

    İlave azaltmaların, bu ekonomilerin son 6 ay süresince satın alma faaliyetlerine ilişkin bir analize dayanılarak belirlendiğini aktaran Kerry, bu ülkelere ek olarak ayrıca Malezya, Güney Afrika, Singapur ve Sri Lanka'nın da İran'dan artık ham petrol satın almadıkları gerekçesiyle NDAA yaptırımlarından muaf tutulmaya yeniden uygun görüldüğünü bildirdi.

    Kerry, bunun sonucunda, söz konusu yaptırımların bu 9 ülkedeki finansal kuruluşlara süresi uzatılabilecek şekilde 180 günlük dönem için daha uygulanmayacağını ve bu yöndeki bildirimi Kongre'ye sunacağını ifade etti.

    Bakan Kerry, şunları kaydetti: "Bu 9 ekonomi, İran'dan ham petrol alımlarının hacmini önemli ölçüde düşürmeye devam etmeleri ya da bu tür alımlara son vermeleri sonucunda dördüncü kez NDAA yaptırımlarından muaf tutulmaya hak kazandı. Uluslararası yaptırımların etkinliğinin, İran'ı müzakere masasına getirme ve bu ülkenin yaklaşık 10 yıldır ilk kez nükleer programındaki ilerlemeyi durduran ve kilit alanlarda geriye düşüren Ortak Eylem Planı'nı kabul etmesi için ne kadar gerekli ve önemli olduğu kanıtlandı.

    P5+1 ve İran arasında mutabakata varılan Ortak Eylem Planı kapsamında, İran'ın ham petrol satışlarını daha da düşürmeye yönelik çabalarımıza 6 aylığına ara vereceğiz. Bununla birlikte Ortak Eylem Planı, mevcut müşterilerce İran'dan ham petrol alımlarında herhangi bir artış ya da yeni müşterilerce herhangi bir satın alım konusundaki yaptırımlarda bir rahatlama getirmiyor.

    Önümüzdeki 6 ay süresince, İran'ın nükleer programının sadece barışçıl amaçlar taşıdığından emin olmamızı sağlayan kapsamlı bir çözüm olup olmadığını belirlemek için çalışırken, (bu ülkeye yönelik) yaptırımlarımızı da kuvvetli şekilde uygulamaya devam edeceğiz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow