hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ricciardone: "Irak'ın memnuniyet duyması gerekir"

    Ricciardone: Irakın memnuniyet duyması gerekir
    expand

    ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricardione, "(Enerji alanında işbirliği) Biz Irak hükümetinin, Türkiye ve Kuzey Irak arasındaki anlaşmadan mutlu olmasını isteriz" dedi.

    ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türkiye ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında, enerji alanında işbirliği konusunda, "Biz Irak hükümetinin, Türkiye ve Kuzey Irak arasındaki anlaşmadan mutlu olmasını isteriz. Bakan Yıldız'ın dün Bağdat'a gitmesi iyi bir şey. Umarız bu konuda bir gelişme kaydeder" dedi.

    Polonya milli günü dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Ricciardone, Türkiye ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında, enerji alanında işbirliği konusunda medyada birçok haber olduğunu belirterek Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın dün Bağdat ve Erbil'de olduğunu hatırlattı.

    Bu noktada medyayı yakından takip ettiklerini kaydeden Ricciardone, "Yıldız, geldiği zaman daha fazlasını öğrenebiliriz. Bizim politikamız aynı şekilde devam ediyor" diye konuştu.

    Irak'ın petrol ve doğalgazının dünya marketlerine girdiğini görmek istediklerini söyleyen Ricciardone, şunları belirtti: "Bu güzel bir şey. Kuzey Irak'tan Türkiye'ye ilave boru hatları var. Tabii ki biz Irak hükümetinin Türkiye ve IKBY arasındaki anlaşmadan mutlu olmasını isteriz. Bakan Yıldız'ın dün Bağdat'a gitmesi iyi bir şey. Umarız bu konuda bir gelişme kaydeder."

    ABD'nin bu diplomasiye dahil olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Ricciardone, "Tabii ki de dostlarımızla bu veya başka konularda günlük bazda temastayız. Her zaman söylediğimiz gibi Ankara, Bağdat ve Erbil'in gaz ve petrol kaynaklarının ihracında ortak çıkarlar için birbirleriyle yakın ilişki içinde olmaları önemli" değerlendirmesini yaptı.

    "Karara kesinlikle saygı duyuyoruz"

    Ricciardone, Türkiye'nin uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde Çinli bir firmayla sözleşme görüşmelerine başlamasıyla ilgili ise şunları kaydetti: "Doğrusunu söylemek gerekirse ABD firmalarının ne yapacağını bilmiyorum. Türklerin, ABD şirketlerinin tekliflerini ve Çin şirketinin teklifinin ne olup olmadığını anlaması önemli. Türkiye, kendi kararını verecek. Karara kesinlikle saygı duyuyoruz ama Çinlilerden almanın daha önce de tartıştığımız sonuçları var. Bu firma ABD'de ciddi yaptırımlar uygulanan bir Çin firması."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow