hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "ABD sarin gazını biliyordu, müdahale kararı nedeniyle açıklamadı"

    ABD sarin gazını biliyordu, müdahale kararı nedeniyle açıklamadı
    expand

    ABD'li gazeteci Seymour Hersh, Beyaz Saray'ın, El Kaide'nin sarin gazı üretebildiğini bildiğini, ancak "Suriye'ye sınırlı müdahale" kararı nedeniyle bunu kamuoyuyla paylaşmadığını yazdı.

    ABD yönetimi, Suriye'nin Guta bölgesinde 21 Ağustosta'taki kimyasal saldırıdan rejimi sorumlu tutmuş, "kanıt" var denilmişti. Ancak Amerikalı gazeteci Seymour Hersh'e göre, ABD, Suriye'de El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'nin sarin gazı üretme kapasitesinin olduğunu biliyordu. Ama bu istihbarat, daha sonra askıya alınan, "Suriye'ye sınırlı müdahale" kararı sürecinde kamuoyuyla paylaşılmadı. ABD, rejimi sorumlu tutmayı tercih etti. CIA'den iddiayla ilgili açıklama yok.

    ABD Başkanı Barack Obama, 10 Eylül'de net konuşmuş, "Esad rejimi binlerce insanını gazla öldürdü" diyerek, 21 Ağustos'ta Suriye'nin Guta bölgesindeki kimyasal silah saldırısından rejimi sorumlu tutmuştu. Ancak istihbarat kaynaklarıyla konuşan ABD'li araştırmacı gazeteci Seymour Hersh'e göre, Obama o gün, Amerikan ve dünya kamuoyuyla önemli bir istihbaratı paylaşmadı. O  da, Suriye'de rejim dışındaki unsurların da sarin gazına erişiminin olduğu istihbaratıydı.

    London Review of Books'ta yayımlanan makaleye göre, ABD istihbaratı Guta saldırısından aylar önce bir dizi gizli rapor hazırladı. O raporlarda, Suriye'de rejime karşı savaşan El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'nin sarin gazı üretme kapasitesine sahip olduğuna dair kanıtlara yer veriliyordu.

    Guta saldırısı gerçekleştikten sonra, daha önce "Kimyasal silah kırmızı çizgimiz" diyen Obama yönetiminin ilk açıklamaları temkinliydi. Ancak saldırıdan 1 hafta sonra 27 Ağustos'ta Beyaz Saray'ın tonu daha sert ve netti. Sözcü Jay Carney, "Rejim sorumlu" diyordu. 30 Ağustos'ta, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ellerindeki istihbari bilgiyi bir adım daha öteye taşıdı, "Saldırıdan 3 gün önce rejimin kimyasal saldırı hazırlığı içinde olduğunu biliyorduk" dedi. Ama, Seymour Hersh'ün görüştüğü istihbarat yetkililerine göre, eldeki istihbarat manipüle edilmişti.

    Üst düzey bir istihbarat yetkilisi yazdığı bir e-mailde, saldırıdan rejiminin sorumlu tutulmasını, "Tezgah" olarak niteledi. Şu an görevde olmayan bir başka istihbarat yetkilisine göre de, "Eldeki istihbaratın zamanlaması ve sırasıyla oynandı ve aslında saldırıdan günler sonra elde edilen istihbarat gerçek zamanlı bir analize dayalıymış gibi gösterildi".

    Çünkü, iddiaya göre, her sabah ABD Başkanına verilen istihbarat brifinglerinde 20-23 Ağustos arasında, yani Guta'daki saldırı öncesinde sunulan raporlarda, Suriye'de kimyasal silah kullanımına ilişkin bir madde bile yoktu. Yani saldırının gerçekleştiği gün Obama yönetiminin elinde aslında kamuoyunun bildiğinden daha fazla bir bilgi bulunmuyordu ve geriye dönük istihbarat, kimyasal saldırı sonrası, Esad rejimini  sorumlu tutmak için kullanıldı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow