hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Şimon Peres: "Ruhani ile görüşmeye hazırım, İran'ı düşman görmüyoruz"

    Şimon Peres: Ruhani ile görüşmeye hazırım, İranı düşman görmüyoruz
    expand

    İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani ile görüşmeye hazır olduğunu açıkladı. Peres, "İran'ı düşman olarak görmüyoruz" dedi.

    İran'ın P5+1 ülkeleri ile vardığı anlaşmayı, "hata" olarak niteleyen İsrail'den bu kez farklı bir ses yükseldi. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani ile görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

    Tel Aviv'de düzenlenen bir konferansta konuşan Peres, uluslararası toplumun, gelecek aylarda yapılacak müzakerelerle, İran'ın nükleer silah edinmesine barışçıl yollarla engel olabileceğini umduğunu dile getirdi.

    "İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşür müydünüz?" şeklindeki bir soruyu yanıtlayan Peres, "Neden olmasın? Ruhani ile görüşmeye hazırım. Benim düşmanım yok. İran'ı düşman olarak görmüyoruz" dedi.

    Düşmanlığın kişisel bir mesele değil politikanın bir konusu olduğunu söyleyen Peres, Filistin lideri Yaser Arafat'a atıfla, "Arafat ile görüşmek istemediğimiz günler vardı. Ancak politikasını değiştirdiğinde 'neden olmasın?' dedik. Barıştan yanayız ve nihai amacın düşmanları dostlara dönüştürmek olduğuna inanıyorum" ifadesini kullandı.

    Netanyahu: "İran'dan politikalarını değiştirmesi istensin"

    Öte yandan, Brookings Enstitüsü bünyesindeki Saban Merkezi'nin ABD'nin başkenti Washington'daki yıllık forumunda video konferans yöntemiyle katılarak bir konuşma yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, uluslararası toplumun, İran'dan, İsrail karşıtı politikalarını değiştirmesi yönünde talepte bulunmasını istedi.

    İran'la nükleer müzakerelere ilişkin, "Netice hala belirsiz. İran, nükleer eşiği geçmeye tehlikeli biçimde yakın" ifadesini kullanan Netanyahu, nükleer silah sahibi bir İran'ın, İsrail-Filistin barışına yönelik umutları sona erdireceğini ve İsrail'in komşularıyla sahip olduğu mevcut anlaşmaları aşındıracağını savundu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow