hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Metin Turan tahliye edildi

    Metin Turan tahliye edildi
    expand

    Mısır'da darbenin ardından tutuklanan TRT muhabiri Metin Turan, 115 gün sonra tahliye edildi.

    Yargı kaynaklarına göre, 16 Ağustos'ta düzenlenen darbe karşıtı gösteriler sırasında göstericilerin sığındığı El-Feth Camisi'nde güvenlik güçlerince gözaltına alınan Turan ve beraberindeki 83 kişi, önceki gün getirildikleri Kahire Emniyet Müdürlüğü'nde gerekli işlemlerin ardından serbest bırakılıyor.

    Bugün tahliye edilen Turan'la birlikte, şimdiye kadar yaklaşık 80 kişinin emniyetten salı verildiği öğrenildi.

    Kahire'de darbe karşıtı gösterilerin merkezindeki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarının kanlı bir şekilde tahliyesini, protesto eden yaklaşık 400 kişi ve olayları takip eden gazeteciler, güvenlik güçlerinin saldırısından kaçarak Ramses bölgesindeki El-Feth Camisi'ne sığınmıştı. Güvenlik güçleri, 17 Ağustos'ta camiye zorla girerek, aralarında AA muhabiri Hiba Zekeriya ve TRT muhabiri Metin Turan'ın da bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı.

    1 gün gözaltında tutulan AA muhabiri Zekeriya, daha sonra serbest bırakılmıştı.

    O tarihten bu yana tutuklu bulunan ve Kahire Ceza Mahkemesi'nde "şiddete teşvik" suçlamasıyla yargılanan aralarında Turan'ın bulunduğu 84 kişinin, geçen hafta tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine karar verilmişti.

    Turan ve beraberindekiler, bu çerçevede cumartesi günü Tora Cezaevi'nden Kahire Emniyet Müdürlüğü'ne getirilmişti.


    Metin Turan: "Habere giderken haber oldum"

    Bu arada Turan, özgürlüğe yeniden kavuşmanın sevincini AA ile paylaştı.

    Rabiatül Adeviyye ve Nahda Meydanı'na yapılan kanlı saldırının protesto gösterileri sırasında gözaltına alındığını hatırlatan Turan, "Olaylar sırasında göstericilerin sığındığı El-Fetih Camisi'ne TRT muhabiri olarak görevimi yapmak üzere gittim. Habere giderken haber oldum" şeklinde konuştu.

    Turan, Türk hükümeti yetkililerine "en başından serbest bırakılana kadar davasına gösterdikleri ilgi için" teşekkür etti.

     "Müvekkilimizin suçsuz olduğuna inanıyorduk"

    Öte yandan Turan'ın savunma heyetinden Avukat Abdurrahman Muhammed Said, Türk gazeteciye yöneltilen suçlar hakkında, "Müvekkilimizin suçsuz olduğuna inanıyorduk" dedi.

    Turan'ın tutuklu bulunduğu süreç içerisinde kötü muameleye maruz kalmadığını ve her türlü hakkın kendisine sağlandığını belirten Said, müvekkillerinin dava süresince sergilediği tutumun gayet iyi olduğunu vurguladı.

    Said, Turan'ın ilk celsede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını ve herhangi bir kefalet talep edilmemesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

    Kahire'de darbe karşıtı gösterilerin merkezindeki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarının kanlı bir şekilde tahliyesini protesto eden yaklaşık 400 kişi ve olayları takip eden gazeteciler, güvenlik güçlerinin saldırısından kaçarak Ramses bölgesindeki El-Feth Camisi'ne sığınmıştı. Güvenlik güçleri, 17 Ağustos'ta camiye zorla girerek, aralarında AA muhabiri Hiba Zekeriya ve TRT muhabiri Metin Turan'ın da bulunduğu çok sayıda kişiyi gözaltına almıştı. 1 gün gözaltında tutulan AA muhabiri Zekeriya, daha sonra serbest bırakılmıştı.

    O tarihten bu yana tutuklu bulunan ve Kahire Ceza Mahkemesi'nde "şiddete teşvik" suçlamasıyla yargılanan aralarında Turan'ın bulunduğu 84 kişinin, geçen hafta tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine karar verilmişti. Turan ve beraberindekiler, bu çerçevede cumartesi günü Tora Cezaevi'nden Kahire Emniyet Müdürlüğü'ne getirilmişti.

    Mısır'da darbenin ardından tutuklanan TRT muhabiri Metin Turan ve beraberindeki yaklaşık 80 kişi Kahire Emniyet Müdürlüğü'nde gerekli işlemlerin ardından bugün serbest bırakılmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow