hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TÜİK: "Maliye Bakanlığı veri paylaşmakta cimri"

    TÜİK: Maliye Bakanlığı veri paylaşmakta cimri
    expand

    Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Birol Aydemir, "Biz veri alamıyoruz. Maliye Bakanlığı ile Sosyal Hizmetler Kurumu bize veri paylaşmakta o kadar cimriler ki..." dedi.

    Aydemir, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu "Turizm İstatistiklerinde Güncelleme" ve "Nüfus Projeksiyonları" konularının ele alındığı toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

    "Sektörlerdeki şirket sayısının bilinmediğini söylediniz. Bu ne kadar zamanda ve ne yapılırsa düzelir?" sorusuna Aydemir, "Zaten temel sıkıntımız bu. Bunu düzenlemeye çalışıyoruz. Bütün kurumlar kayıtlarında standart sınıflamaları kullanırsa bu sorunu çözme konusunda bir adım atmış oluruz. Kurum olarak, bir
    yazı gönderdik ve bu standartları kullanmalarını istedik. Kamu kurumlarının bu kayıtları tutmalarını istiyoruz. Çözüm için proje geliştirdik. Bu proje bittiğinde sorun çözülecek" diye cevap verdi.

    Aydemir, veri kaynağından ne kadar sağlıklı bilgi gelirse kendilerinin de ona göre sağlıklı istatistik sonucu verebileceklerini belirterek, "Biz veri alamıyoruz. Biz şirketlere iki, üç defa gidiyoruz bunun için. Maliye Bakanlığı ile Sosyal Hizmetler Kurumu bize veri paylaşmakta o kadar cimriler ki, bizimle gerekli verileri paylaşsalar gitmemize gerek yok. bile. Biz istatistik kurumu olarak onlarla bilgi paylaşamayız ama onlar paylaşabilirler. Maliye, 'vergi mahremiyetine giriyor', Sosyal Hizmetler de 'kişi mahremiyetine giriyor' diyor,
    veri vermede bizimle çok işbirliği yapmıyor cebelleşiyoruz bilgi alalım diye" şeklinde konuştu.

    "Altının büyümeye etkisi yok"

    Aydemir, "Büyümeyle ilgili bir revizyon düşünüyor musunuz? Büyümede altının etkisi ne olacak? Kültür diye bir kategori neden yok?" sorularına Aydemir, şöyle cevap verdi:

    "Büyüme ile ilgili bir revizyon yapacağız bu konuda geride kaldık. Tek tek konular üzerinde revizyon mu yapalım yoka bunları biriktirip birden mi yapalım diye kendi aramızda tartışıyoruz. İş-Kur'daki resmi kayıtlı işsizlerin sayısı istatistik kurumlarının bulduğundan daha yüksek. Yöntem ve hesaplama farklılıkları var. Biz
    metodolojimizden gayet eminiz. Bunlar arasında fark olması doğaldır. Çünkü metodolojik fark vardır.

    İşgücüyle ilgili değişiklik yapacağımızı geçen yıl şubat ayındaki toplantıda söyledik. Bakan beyler bunu sizden sonra duydu. Biz kamuyla paylaşamadan bilgileri Bakanlarla paylaşmıyoruz. Hele hele Sayın Ali Babacan'ın kişiliğine aykırıdır bu. Basın ve siyasi otorite aynı anda bilgi sahibi oluyorsunuz. Bu arada kültür ile ilgili bir çalışma yapılıyor. Turizm gibi kültürle ilgili de bir revizyona başladık. Altının büyümeye etkisi yok."

    "Kurum olarak bir iletişim sorunumuz var"

    Aydemir, kurum olarak kendilerini çok iyi ifade edemediklerini, bir iletişim sorunu yaşadıklarını vurgulayarak, " 'Karşı taraf neden anlamıyor?'dan ziyade 'biz neden anlatamıyoruz?' konusu üzerine yoğunlaşıyoruz" dedi.

    Nüfusa ilişkin bir soruya Aydemir," Türkiye'nin nüfusu bu şekilde giderse yaşlanacak. Avrupa ülkelerinin karşılaştığı bu sorunlarla yüzleşip gerekli tedbirleri alalım mı almayalım mı? Bunun tartışılmasına zemin
    oluşturuyoruz. Sadece resmi ortaya koyuyoruz" diye cevap verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow