hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mart ayı sonunda çilek bolluğu bekleniyor

    Mart ayı sonunda çilek bolluğu bekleniyor
    expand

    Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Silifke'de mart ayı sonu itibariyle çilek bolluğu yaşanması bekleniyor.

    Bölgedeki seralarda hasadına kasım ayında başlanan çileğin açık alandaki fidelerinin ise bu dönemde budama işlemleri yapılıyor.

    Hava koşullarının iyi gitmesi, zaman zaman da sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle mart ayı sonunda tarlalardan da hasada başlanması planlanıyor.

    Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı Durhasan Akarca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe genelinde bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadının yapılmasını beklediklerini bildirdi.

    Örtü altında kasım ayında başlayan hasadın devam ettiğini, açık alanda ise budama işlemlerinin yapıldığını ifade eden Akarca, mart ayı sonunda da ilçe genelinde çilek bolluğu yaşanacağını belirtti.

    Şu anda çileğin kilosunun 3 liradan satıldığını vurgulayan Akarca, tarlalardaki hasadın başlamasıyla fiyatların daha da aşağıya çekileceğinin tahmin edildiğini vurguladı.

    Temmuz ayı sonuna kadar hasadı devam edecek çileğin 20 bin tonunun Rusya başta olmak üzere talebe göre çeşitli ülkelere ihraç edileceğini anlatan Akarca, kalan kısmın ise yurt içinde pazarlanacağını kaydetti.

    Köylü kadınların geçim kapısı oldu

    Öte yandan bu sezon üreticisini ve tüketicisini sevindirmeye başlayan çilek, bölgedeki köylü kadınların da geçim kapısı oldu.

    Yabani otların temizlenmesi ve çileklerin kurumuş dallarının ayıklanması işini yapan kadınlar, gündelik olarak aldıkları ücretlerle ev bütçelerine katkıda bulunuyor.

    Çilek tarlasında budama işleminin yapılmasının çok zor olduğunu ve titizlik gerektiğini ifade eden kadınlar, "Bu konuda uzmanlaştık. Bu nedenle üreticiler, her yıl farklı elemanlarla değil, aynı elemanlarla çalışma yaparak ürünlerinin verimini riske atmıyor" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow