hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İhracatçı "önce para" dedi

    İhracatçı önce para dedi
    expand

    Küresel kriz ve Orta Doğu'da yaşanan sorunlar nedeniyle alacağını tahsil etmek konusunda tedirginlik yaşayan ihracatçı, peşin ödeme yoluyla ihracata yöneldi.

    AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl gerçekleştirilen 152,6 milyar dolarlık ihracatın 87,4 milyar dolara karşılık gelen yüzde 57,3'ü en garantili ödeme şekli olarak kabul edilen mal karşılığı ödeme şeklinde gerçekleştirildi.

    Ödeme şekilleri sıralamasında vesaik (belge) karşılığı ödeme 24,4 milyar dolar ile ikinci sırada yer alırken, bu yöntemle yapılan ödeme geçen yıl 2011 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 1 geriledi.

    Söz konusu yıllar itibarıyla en çarpıcı artışlardan bir tanesi peşin ödeme yoluyla yapılan ihracatta yaşandı.

    Buna göre, 2011 yılında 9,7 milyar dolar seviyelerinde gerçekleştirilen peşin ödeme yoluyla ihracat bir yılda yaklaşık 2,3 katına çıkarak 21,9 milyar dolara yükseldi.

    Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman, Dünya'nın dört bir yanında siyasi ve ekonomik krizlerin yaşandığı bir ortamda ihracatçıların daha dikkatli olmaları gerektiğini dile getirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow