hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektrikte düşen tüketim fiyatı da düşürdü

    Elektrikte düşen tüketim fiyatı da düşürdü
    expand

    Elektrik tüketiminde kış aylarının ılıman geçmesi ve sanayide çarkların yavaşlamasıyla yaşanan düşüş, birim fiyatlara yansıdı.

    Bu yılın şubat ayında elektrik fiyatları, DUY (Dengeleme Uzlaştırma Yönetmeliği) piyasasında 2012'nin aynı ayına göre yaklaşık yüzde 32'ye yakın düştü.

    Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Müdürü Obahan Obaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl kış şartlarının beklenenden sert geçmesi nedeniyle doğalgazdaki tüketim artışının kesintilere yol açtığını anımsatarak, gazdaki kesintilerin özellikle çevrim santrallerinin elektrik üretim miktarlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

    Bu yıl ise geçen yılın tam tersine Türkiye'nin iç ve batı kesimlerinde kışın ılıman yaşanmasının elektrik tüketimini düşürdüğüne dikkati çeken Obaoğlu, şunları kaydetti:

    ''Ilıman kış, sanayide çarkların yavaşlamasıyla birleşince elektrik tüketimi düşmeye başladı. Mesela Şubat'ta bir önceki yılın şubat ayına göre tüketimde yüzde 6'lık bir azalma yaşandı. Tüketimdeki bu düşüşler DUY piyasasına da yandı. Sistem Gün Öncesi Fiyatının (SGÖF) 2012 Şubat ayı ortalaması 206,26 lira iken bu yılın Şubat ortalaması 140,07 lira. Yani yaklaşık yüzde 32'ye yakın düşüş var. Bu üretim maliyetleri karşılamayacak bir noktada. Özellikle doğalgaz dönüşüm santralleri maliyetlerini karşılamıyor.''

    Elektrik fiyatlarının mevcut seviyelerinde devam etmesinin üreticileri zorlayacağını dile getiren Obaoğlu, bu tablonun kısa vadede değil ama uzun vadede yeni yatırımların planlanmasını etkileyebileceğini söyledi.

    Obahan Obaoğlu elektrik tüketimdeki düşüşlere rağmen üretimdeki yatırımların devam ettiğine dikkati çekerek, ''Türkiye'nin elektrik kurulu gücüne geçen yıl yaklaşık 4 bin MW eklendi. Arz her geçen gün artarken, talebin düşmesi piyasanın işleyişi için sağlıklı değil'' dedi.

    Yabancı yatırımcının gözü enerji borsasında

    Enerji borsasının kurulması sektördeki serbestleşme açısında oldukça önemli olduğunu dile getiren Obaoğlu, borsanın Türk enerji sektörünün Avrupa'ya tam manasıyla entegre olması için gerekli olduğunu savundu.

    Enerji borsanın uzun vadeli fiyat projeksiyonu yapma imkanı tanıyacağının belirten Obaoğlu, ''Borsa sayesinde 1 yıl sonrası için elektrik alımı yapılabiliyor ve böylece 1 yıl sonranın fiyatını bugünden görebiliyorsunuz. Bu oldukça önemli, çünkü piyasamızın en büyük sorunu bir fiyat öngörülebilirliğinin olmaması. 3 ay sonrasında elektrik fiyatını ne olacağı konusunda yatırımcılar zorlanıyor. Elektrik sektörüne yabancılardan yeterli ilginin görülmediği ortada. Bunun nedeni maliyet bazlı fiyat öngörüsünün yapılmaması. Borsa kurulursa ve türev piyasalar oluşursa bu sağlanabilir. Birçok yabancı yatırımcı bunu dile getiriyor'' diye konuştu.

    Arzın ve talebin gerçekçi olarak yansıdığı ve özel sektöründe dahil olduğu bir borsa yapısı istediklerini belirten Obahan Obaoğlu, bu yapıda bir kesimin tekel olmaması adına dengelerin en baştan iyi kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow