hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Et-Balık Kurumu, Et-Süt Kurumu oluyor

    Et-Balık Kurumu, Et-Süt Kurumu oluyor
    expand

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Et-Balık Kurumu'nun, Et ve Süt Kurumu olarak değiştirilmesi için Bakanlar Kurulu kararı alındığını açıkladı.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Burdur'da Türkiye'de ilk defa hayata geçirilen "Alo Köylüm 444 26 96"nın açılışına katıldı.

    Bakanlığın destekleri ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Türk Telekom işbirliği ile başlatılan projenin açılışı, pilot olarak seçilen Burdur'a bağlı Yazıköy'de yapıldı.

    Bakan Eker, Et-Balık Kurumu'nun statüsünün Et ve Süt Kurumu olarak değiştirilmesi yönünde Bakanlar Kurulu kararı alındığını açıkladı. Bakan Eker, bu kurumun üretici ve tüketici lehine hem et hem süt açısından dengeleri koruyacağını söyledi.

    Et ve Süt kurumu kuruluyor

    Geçen pazartesi günkü Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunumla Türkiye'de Et ve Süt Kurumu'nun kuruluşunun kabul edildiğini de açıklayan Bakan Mehdi Eker, şunları söyledi:

    "Bugüne kadar Et-Balık Kurumu sadece belirli bölgelerde faaliyetlerini yürütüyordu. Üreticiden belirli bölgelerden canlı hayvanlarını alıp, kombinede işletiyor ve satıyordu. Biz süt piyasasına da müdahale edecek şekilde bir düzenleme getiriyoruz. Yani et ve süte müdahale kuruluşu aslında. Hem eti hem sütü üretici ve tüketici lehine piyasayı dengelemek maksadıyla çeşitli müdahale araçlarını gerektiği zaman devreye koyacağız. Bakanlar Kurulumuza sunumumuzu yaptık, sayın Başbakanımız lütfettiler kabul edildi, desteklediler. Bakanlar Kurulu onayladı ve kuruluş süreci başladı. Bakanlar Kurulu kararları hazırlanıyor. Et-Balık Kurumu'nun mevcut statüsü değiştiriliyor. İnşallah kısa sürede devreye girecek."

    Süt ve besicilik ödemeleri müjdesi

    Tarımsal desteklerin devam ettiğini belirten Bakan Eker, yılın ilk iki ayında 1.9 milyar lira ödeme yapıldığını, hayvancılık sektöründe 120 milyon dolar, süt ve besicilikle ilgili de hayvan başına 300 lira, toplamda 200 milyon lirayı aşan ödemelerin de bu ay içinde yapılacağını kaydetti.

    Yem bitkileri desteği artırılıyor

    Türkiye'de hayvancılığın en önemli meselelerinden birinin yeteri kadar kaliteli kaba yemin temin edilememesi olduğuna işaret eden Bakan Eker, bu yıl yeni bir düzenlemeyle vasıflı yonca gibi yem bitkilerine ilişkin ödenen destek miktarının artırılacağını söyledi. Hayvancılıkta 200 başa kadar tamamı ödenen desteğin 500 başa çıkartıldığını dile getiren Bakan Eker, bununla birlikte orta ve büyük işletmelerinde bundan daha fazla istifade edebileceklerini kaydetti.

    Burdur'a Bakanlık olarak tarım ve hayvancılık alanında önemli destekler verildiğini anlatan Bakan Eker, geçmişte 140 bin ton olan süt üretiminin bugün günde 1000 tona yükseldiğini açıkladı.

    Arazi toplulaştırması

    Eker, gündemlerinde tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçmek gibi bir çalışma olduğundan bahsetti. Eker, "80 senedir tarım arazilerimiz parçalanarak halı büyüklüğüne kadar küçüldü. Bu tür sorunların çözümü işin içinde ilgili ne kadar sivil toplum örgütü, kamu kurumu varsa hepsiyle işbirliği halindeyiz. Yazıköy'ünde içinde olduğu 11 köyde 5 bin dönüm alanda arazi toplulaştırması yapıyoruz" diye konuştu.

    Kulak küpesi yerine mikroçip

    2014'te hayvanlarda kulak küpeleri yerine mikroçip uygulaması başlatılacağını dile getiren Bakan Eker, hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanların kulağının içine konulacak mikroçiplerle Türkiye'nin neresine giderse gitsin yaşadığı sürece tüm bilgilerinin izlenebileceğini kaydetti.

    Aslında ot meselesi

    Çok yıllık yem bitkileri üretimine yönelik desteklere yeni artışlar getirildiğini de ifade eden Bakan Eker, şunları söyledi:

    "Çünkü et melesi ot meselesi, süt meselesi de ot meselesi. Otu ne kadar ucuza getirirsek eti de o kadar ucuza getiririz. 'Efendim Avrupa'da o kadar, bu kadar' deniyor ya, Avrupa'nın aldığı yağış belli bizimki belli. Sulama olmadan yem bitkilerini neredeyse sıfır maliyetle yetiştirebiliyor."

    "Köylü Mehdi Amca" oldu

    Köylülere seslenen Bakan Eker'e, daha sonra alanda kepenek giydirildi. Sırtında kepenek elinde değneği ile Bakan Eker, yeni doğmuş buzağıların yanına gitti. Bir buzağıyı seven Eker, daha sonra bir köylü rolünde Alo Köylüm Hattı'nı aradı. Telefonun diğer ucundaki kadın ise Bakan Eker'e, "Buyrun Mehdi Amca" diye yanıt verdi. Yeni buzağısının doğduğunu belirten Eker, kimlik bilgilerini verdi ve kaydını yaptırdı. Daha sonra da buzağının kulak küpesini taktı. Uygulamaya göre, "Alo Köylüm Hattı"ndan Bakan Eker, yeniden "Mehdi Amca" diye yeniden aranarak, buzağısının kulak küpesinin takılması işleminin hijyenik şartlarda yapılıp yapılmadığı ve görevlilerin tutumu soruldu.

    Bakan Eker'e son olarak ise 'Mehdi Amca bir öneriniz var mı?' sorusuna Bakan Eker, uygulamanın tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılması önerisinde bulundu.

    Bakan Mehdi Eker, törendeki buzağılara altın taktı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow