hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüketici güven endeksi azaldı

    Tüketici güven endeksi azaldı
    expand

    Tüketici Güven Endeksi, mart ayında geçen aya göre yüzde 2.3 oranında azalarak 74.9 oldu.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen Tüketici Güven Endeksi'ni yayımladı.

    Buna göre, Tüketici Güven Endeksi Mart ayında geçen aya göre yüzde 2,3 azaldı. Şubat ayında 76,7 olan endeks, Mart ayında 74,9 değerine geriledi.

    Gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali endeksi, Mart ayında geçen aya göre yüzde 1 azalarak, 25,1 seviyesinden 24,9'a düştü.

    İşsiz sayısı beklentisi yüzde 6,2 azaldı

    Şubat ayında 91,6 olan gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısı beklentisi endeksi, Mart ayında geçen aya göre yüzde 6,2 oranında azalarak 85,9 değerine düştü. Bu düşüş, işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki yükselişten kaynaklandı.

    Hanenin gelecek 12 aylık döneme ilişkin maddi durum beklentisi endeksi de geçen aya göre yüzde 0,1 oranında azaldı. Şubat ayında 90,9 olan endeks değeri, Mart ayında 90,8 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.

    Şubat ayında 99 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi ise Mart ayında geçen aya göre yüzde 1 oranında azalarak, 98 değerine geriledi.

    Aylık Tüketici Eğilim Anketi ile tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülüyor ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ilişkin eğilimleri saptanıyor.

    Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow