hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüketicinin güveni arttı

    Tüketicinin güveni arttı
    expand

    Tüketici Güven Endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 2,1 puan artarak 92,4 olarak gerçekleşti.

    GFK Türkiye, Tüketici Güven Endeksi Mart 2013 sonuçlarını açıkladı.

    Buna göre, Mart ayında, Şubat 2013'te 90,3 puan olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi, 2,1 puan artarak 92,4 puan oldu.

    Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında Mart ayında gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 1,6 puan artarak 104,1 puana yükseldi.

    Genel ekonomik duruma yönelik beklenti 0,4 puan düşerek 116,3 puan olarak kaydedilirken, işsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 1,6 puan artarak 89,2 puan oldu. Tasarruf eğilimi ise 5,8 puan artarak 60,1 olarak izlendi.

    Hesaplama yöntemi

    Tüketici Güven Endeksi, denge yöntemine göre hesaplanıyor. Buna göre "hanenin maddi durumu", "ülkenin genel ekonomik durumu", "işsizlik oranı" ve "hane tasarrufları"na yönelik beklentilere ilişkin sorulara toplam cevap verenler arasında pozitif ve negatif cevap verenlerin yüzdelerinin farkı hesaplanıyor ve bu farka 100 eklenerek çıkan değerlerin aritmetik ortalaması alınıyor.

    Endeks 0'dan 200'e kadar değer aralığına sahip. Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveni açısından iyimser görüşte olanların oranının kötümser görüşte olanlardan fazla olmasını, endeksin 100'den küçük olması tüketici güveni açısından kötümser görüşte olanların oranının iyimser görüşte olanlardan fazla olmasını ifade ediyor.

    Avrupa Komisyonu adına yürütülen araştırmanın saha çalışması her ayın ilk iki haftasında 12 NUTS1 bölgesini temsil eden 26 ilin kentsel ve kırsal alanlarında 15 yaş üzeri toplam bin 100 kişi ile görüşülerek gerçekleştiriliyor.

    Görüşmeler telefonla anket yöntemi ile yürütülüyor. Her hanede tek kişi ile görüşülüyor ve görüşülen kişilerin yaş, cinsiyet ve eğitim açısından dağılımı Türkiye genelini temsil ediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow