hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Borsa İstanbul'un ilk gongu Erdoğan'dan

    Borsa İstanbulun ilk gongu Erdoğandan
    expand

    Borsa İstanbul AŞ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çaldığı gong ile işlemlere başladı.

    İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) yerini alan Borsa İstanbul'un İstinye'deki binasında düzenlenen gong töreninin öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindekilerle "Osmanlı'dan Cumhuriyete Sermaye Piyasamız" sergisini gezdi.

    Serginin gezilmesinin ardından Başbakan Erdoğan, Babacan, Bağış, Ertaş ve Turhan Borsa İstanbul'un ilk gongunu çaldı.

    Başbakan Erdoğan gongu çalarken, "Borsa İstanbul'un tüm iktisadi hayatımızın en önemli noktası olarak şu anda gongunu çalıyoruz" dedi.

    Törende daha sonra Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden dalgalandırılan Borsa İstanbul'un bayrakları ile seans salonunda başlayan işlemlerden görüntüler katılımcılara ekrandan kısa süre gösterildi.

    Başbakan Erdoğan'a konuşmasının ardından Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Turhan plaket takdim etti.

    Erdoğan ve beraberindekiler daha sonra borsanın seans salonuna geçerek, borsa çalışanlarıyla sohbet etti.

    Bu arada törene, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin'in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Törene, basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi.

    Borsa İstanbul yeni logosunda lale motifini tercih etti

    Yeni vizyonu doğrultusunda kurum kimliğini de yenileyen Borsa İstanbul, lale motifini logo olarak tercih etti. Kurumun logosundaki lale motifiyle son yıllarda Türkiye markası ile özdeşleşen figürün uluslararası camiadaki bilinirliğinden faydalanmak isteniyor. Şirket, böylece uluslararası pazarda Türkiye'ye aidiyetini daha kısa yoldan vurgulamayı amaçlıyor.

    Logo aynı zamanda borsanın "B" harfini, İstanbul'un "İ" harfini ve İstanbul Boğazı figürünü de içeriyor. Laleyi çerçeveleyen dairesi markanın küreselliğini vurguluyor. Artık Türkiye'ye ait bir renk olarak kabul edilen turkuvaz ise bir yandan yerelliği diğer yandan markanın köklü geleneğe yaptığı vurguyu ifade ediyor.

    Borsa İstanbul Anonim Şirketi, 30 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 138'inci maddesiyle kuruldu ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanan esas sözleşmesinin 3 Nisan 2013 tarihinde tescil edilmesi ile faaliyetlerine başladı.

    Yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), İstanbul Altın Borsası (İAB) ve Borsa İstanbul çatısı altında bir araya geliyor. Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın (VOBAŞ) da kısa süre içinde bu birlikteliğe katılması planlanıyor.

    En büyük 10 borsadan biri olma yolunda


    Eski adıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB), artık özel hukuk hükümlerine göre çalışan bir işletme olan Borsa İstanbul AŞ'ye dönüşmesiyle, yatırımcılara şimdiye kadar sahip olmadıkları imkanları da beraberinde getirecek.

    İlk etapta İstanbul Altın Borsası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın birleşmesiyle kurulan ve şirketleşen Borsa İstanbul AŞ için uzmanlar, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası AŞ'nin devrolması ve ardından planlanan emtia ve enerji piyasaların da katılımıyla işlem hacmi ve büyüklük açısından uluslararası ölçekte bir devin doğduğunu belirtiyor.

    Uzmanlar, Borsa İstanbul'un somut olarak yatırımcılar ve kurumlar açısından en önemli getirisinin finansal derinliğin ve likiditenin artması ve farklı araçlara tek bir platform üzerinden işlem yapabilme imkanı olacağını belirtiyor.

    Nitekim Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan da borsaya ortak olmak, yatırım yapmak isteyen kurumlar arasında seçim yapılırken en önemli tercih sebebinin, likiditenin artmasına yönelik katkı sağlayacak olması olduğunu belirtiyor.

    Uzmanlar, Borsa İstanbul bir anonim şirket olarak yapılandırılmasının, hükümetin hedeflerinden biri olan İstanbul'un bölgenin ve dünyanın finans merkezlerinden biri olması yolunda atılmış ve atılacak en önemli adımlardan biri olduğunu belirtiyor.

    Şirketleşmenin ardından Borsa İstanbul çatısı altında bugün işleme başlayan endeks opsiyonlarının ardından 5 Ağustos'ta vadeli işlem sözleşmelerinin, çok kısa sürede altın borsasının ve daha sonra da emtia ve enerji piyasasının yer alacağını vurgulayan uzmanlar, ileri ki dönemde döviz borsasının da Borsa İstanbul içinde kurularak işleme başlayabileceğini tahmin ediyor.

    Tüm bu piyasaların tek çatı altında toplanmasının yatırımcıya en büyük getirisinin farklı piyasalarda tek bir mevzuat altında ve tek hesapla işlem yapabilme kolaylığı ve kurumsal yatırımcılarının ilgisinin artmasıyla piyasa derinliğinin sağlanması olacağını ifade ediyor.

    Başbakan Yardımcısı Babacan da değerlendirmesinde, artık hissedarlık yapısı olan bir şirket haline gelen Borsa İstanbul'un dünyanın en büyük 10 borsasından biri olma hedefi için koşmaya başlaması için engel kalmadığını belirtmişti.

    İşlem hacmi ve likidite artabilir


    Uzmanlar Borsa'nın, İMKB zamanında mümkün olmayan, şirketleşme ile önü açılan stratejik ortaklıklarla uluslararası alanda bilinirlik ve uluslararası çekim merkezi olmasının perçinleneceğini, bu sayede artan işlem hacmi ve likidite ile kurumsal yatırıcı ilgisinin çok kısa vadede olmasa bile önümüzdeki dönemde hiç olmadığı kadar artabileceğini belirtiyor.

    Daha şirketleşme gerçekleşmeden dahi gelişmiş ülke borsaları, dünyanın önde gelen fon ve yatırım şirketlerinin ortaklık ve işbirlikleri için girişimlerde bulunmaya başladıkları biliniyor.

    Uzmanlar ileri ki dönemde stratejik ortaklık ve artması beklenen likiditenin aslında küçük yatırımcıyı borsadaki spekülatif hareketlerden ve manipülasyondan koruyacak en önemli unsurlardan biri olacağını dile getiriyor.

    Yüksek likiditenin büyük halka arzları ve kurumsal yatırımcıları bir mıknatıs gibi kendine çekeceğini ifade eden uzmanlar, bunun önce sağlıklı fiyat oluşumunu ardından da küçük yatırımcının spekülatif hareketlerden daha az etkilenmesini sağlayacağını kaydediyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow