hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hükümet memura zam teklifini sundu

    Hükümet memura zam teklifini sundu
    expand

    Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Hükümet, memurlara toplu sözleşme görüşmelerinde 2014 için 3+3, 2015 için de 3+3 zam teklifinde bulundu" dedi.

    Yaklaşık 2,6 milyon memur ile 1 milyon 900 bin memur emeklisini ilgilendiren ve memur sendikaları ile hükümet arasında devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde, hükümet 2 seçenekli teklifini sundu.

    Buna göre, ilk teklifte kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının hesaplanmasında kullanılan aylık katsayı, taban aylık katsayısı ve yan ödeme katsayısı ile sözleşme ücretlerinin 2014 Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3+3, 2015 Ocak ve Temmuz aylarında da yüzde 3+3 oranında artırılması önerildi.

    Hükümetin ikinci teklifi ise şöyle: "2014 yılı için taban aylığı tutarında 100 lira brüt artış yapılması, kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının hesaplanmasında kullanılan aylık katsayı, taban aylık katsayısı ve yan ödeme katsayısı ile sözleşme ücretlerinde 2015 Ocak ve Temmuz aylarında ise yüzde 3+3 oranında artış yapılması"

    Hükümetin, öğretmenlerin eğitim ve öğretim tazminat tutarlarının 2014 yılı Ocak ve Temmuz aylarında 40+40 lira olmak üzere toplam 80 lira artırılmasını ve 4/C'li personele aile yardımı (çalışmayan eş ve çocuk için) ödeneği verilmesi ve ücretlerinde 150 lira brüt artış yapılmasını da önerdi.

    Memurların, hükümetin teklifini kabul etmediği ve görüşmelerin devam ettiği öğrenildi.

    Sendikalardan tepki

    Görüşmelerin ardından, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu,  Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen, gazetecilere hükümetin teklifini değerlendirdi.

    Bakan Çelik ile iki gün önce yaptıkları görüşmede taban aylığını öne çıkarttıklarını belirten Gündoğdu, 2014 yılı için önerdikleri 6+6 zammı rafa kaldırarak taban aylığa 250 lira zam yapılmasını önerdiklerini bildirdi.

    Bu önerilerine hükümetin 100 lira teklifte bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Bu tekliflerin tek iyi yanı, emeklilerin mağduriyetini dikkate alma gayretinin oluşu, öğretmenlerin ve 4/C'lilerin mağdur olduğu gerçeğinin görülmesi, yüzdelik zam yerine taban aylığa zam yapılarak bütün çalışanların emekli ikramiyesinin de artacak olması. Bu öneri, bu teklifin müzakere edilebilir olmasından öteye geçen bir öneri değil. Çünkü rakamlar kabul edilemez. Alanlar itibarıyla sıkıntıyı görmüş bir devlet aklı var ama bu sıkıntılı alanlara dair teklifler asla kabul edilebilir değil."

    Gündoğdu, hükümetin "Memuru enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz" söyleminin olduğunu ama önerilen rakamların gerçekleşen enflasyonun altında kaldığını dile getirerek, Maliye'nin genel olarak enflasyon hedefini tutturamadığını ve temmuz ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 8,8'i bulduğunu söyledi.

    "Bakanlarımız ekonomi iyiye gidiyor diyor ama bu teklifler iyiye giden bir ekonominin teklifleri değil" ifadesini kullanan Gündoğdu, şöyle konuştu: "4/C'liler ne işçi ne de memur durumunda. 4/C'liler ile ilgili isteğimiz kadrodur. Aile ve çocuk yardımından yararlanamıyorlar. Hepsi 23 bin kişi. 4/C'liler bayram ettirecek tek teklif, kadroya geçirilmeleridir. Kadro verilmesi Meclis'in işi, bunu biliyoruz. Kadro talebimizden vazgeçmemek üzere, 4/C'liler kadroya geçirilinceye kadar eş ve çocuk yardımı ile 400 lira da seyyanen zam verilmesini istiyoruz. 300 bin kişiyi kadroyla kucaklayan devletimizin 23 bin kişiyi de kucaklamasını bekliyoruz. Sayın bakana buradan çağrımız: Alanlara davetiye çıkartan teklif değil beklentileri karşılayan teklifle gelmesi."

    Gündoğdu, görüşmelerin yarın saat 13'00'e kadar imza atabilecek bir rakam gelmesi halinde anlaşmaya dönüşebileceğini sözlerine ekledi.

    Türkiye Kamu-Sen'den eylem birliği çağrısı

    Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk da beklemedikleri bir zam teklifiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

    Koncuk, toplu sözleşme görüşmelerinin 20 milyon kişiyi ilgilendirdiğini vurgulayarak, kamu emekçilerinin alım gücünün düşük olduğunu ve hükümetin 3+3 teklifle karşılarına gelmelerinin kabul edilecek bir durum olmadığını ifade etti.

    Öğretmenlerin, 2 yıldır ek ödemelerinin arttırılmasını beklediklerine işaret eden Koncuk, "Bu yaklaşık 800 bin öğretmenle dalga geçmek gibi bir rakamdır. 40+40 zam teklif edilmesi öğretmenlere, doğrudan doğruya dalga geçmek anlamı taşır. Bu rakamın tüm öğretmenler bakımından en az 300 lira olması demektedir" diye konuştu.

    Koncuk, yıllardır 4/C'lilerin kadroya alınması için mücadele verdiklerini belirterek, toplu sözleşme masasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, "4/C'lilerle ilgili statü değişikliğine bu masa karar veremez. Bu masa ancak 4/C'lilerin maaş zamları ve aile yardımına karar verir" sözlerini söylediğini ileri sürdü.

    Koncuk, Bakan Çelik'in görüşüne katılmadıklarını bildirerek, "Bu masa, 4/C'lilerin kadrosuyla ilgili karar verme gücünde ve kabileyetinde bir masadır" değerlendirmesini yaptı.

    Koncuk, teklifin bayramdan sonra tekrar revize edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, 3 konfederasyona da eylem birliği çağrısında bulunduklarını dile getirdi.

    KESK: 4+4 yerine 3 bin 600 ek gösterge

    KESK Başkanı Özgen ise hükümetin, kamu emekçilerinin haklarını gasbetmeye yönelik bir karar verdiğini ileri sürerek, "Bu yüzdelik artışlar mevcut sistem içerisinde kamu artışlarını yoksulluğa ve köleliğe götüren artışlardır. Biz kendi hakkımızı, alın terimizi, 2014 ve 2015 bütçesine mevcut büyüme oranında refah oranında payımızı istiyoruz, istemeye devam edeceğiz" dedi.

    Eğitim emekçilerine 4+4 yerine 3 bin 600 ek gösterge verilmesini talep ettiklerini açıklayan Özgen, 4/C'lilerin 4/A düzeyinde kadrolu çalışmasını istediklerini de söyledi.

    Özgen, hükümetin sunduğu teklifin bekledikleri gibi olmadığına işaret ederek, toplu sözleşme görüşmelerinde son günün 21 Ağustos olduğunu ve bugüne kadar görüşmelerin süreceğini kaydetti.

    Ayrıca, Ahmet Gündoğdu'nun çarşamba günü 13.00'e kadar kendilerine teklif gelebileceğini söylemesi üzerine Koncuk ve Özgen, kendilerine böyle bir durumun söylenmediğini ve bayram sonrasında da görüşmelerin devam etmesi gerektiğini kaydetti.

    Ahmet Gündoğdu rahatsızlandı

    Bu arada Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yaşadığı rahatsızlık nedeniyle sağlık kontrolünden geçti.

    Memur-Sen'den yapılan yazılı açıklamada, Gündoğdu'nun, toplu sözleşme sürecindeki yoğun tempo ve toplu sözleşme masası dışındaki görüşme trafiği nedeniyle bugünkü oturumun bitiminde yaşadığı rahatsızlık nedeniyle hastaneye gittiği ve kontrolden geçtiği belirtildi.

    Gündoğdu'nun tetkiklerinin devam ettiği ve hayati bir riskinin bulunmadığı kaydedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow