hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'deki açık iş oranı yüzde 4,4

    Türkiyedeki açık iş oranı yüzde 4,4
    expand

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işgücü piyasası talep araştırması sonucunda Türkiye'deki açık iş oranının yüzde 4,4 olduğunu söyledi.

    Çelik, yazılı açıklamasında, İŞKUR tarafından işgücü piyasasına yönelik 100 bin iş yerini kapsayan geniş bir araştırma yapıldığını ve çalışma sonucunda da 258 bin 82 kişilik açık iş tespit edildiğini belirtti.

    İŞKUR tarafından 2013 Mayıs ve Haziran aylarındaki tüm illerde, işgücü piyasası talep araştırması gerçekleştirildiğini ifade eden Çelik, "Türkiye genelinde 81 il düzeyinde yapılan talep araştırması ile işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2013 yılı sonunda ve 2014 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgiler derlenmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

    "100 kişilik kadronun 95,6'sı dolu"

    Çelik, alan çalışmasının Türkiye İstatistik Kurumu ile tespit edilen 10+ istihdamlı iş yerlerinde gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, açıklamasında şunlara yer verdi:

    "Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada 74 ilde tam sayım, 7 ilde ise örneklem yöntemi ile çalışılmıştır. Yani 74 ilde 10+ istihdamlı iş yerlerinin tamamı ziyaret edilmiştir. Toplamda 100 bin 852 iş yeri bizzat ziyaret edilmiş, bu iş yerlerinin 87 bin 719 tanesine ise iş yeri bilgi formu uygulanmıştır.

    Çalışma kapsamında Türkiye genelinde 258 bin 82 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiştir. Buna ek olarak, Türkiye genelinde açık iş oranı yüzde 4,4 olarak hesaplanmıştır. Başka bir deyişle, Türkiye genelinde her 100 kişilik kadronun 95,6'sı dolu; 4,4'ü ise boş olup doldurulmaya hazırdır.

    Saha çalışmasında ziyaret edilen iş yerlerinin yüzde 29'u açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle, her 3 işyerinden 1'inin açık işi bulunmaktadır."

    Açık işlerin yüzde 44'ü imalat sektöründe

    Türkiye'de ara elemana duyulan ihtiyacın yapılan çalışma ile bir kez daha ortaya konulduğuna işaret eden Çelik, çalışma kapsamında işverenler tarafından en fazla açık işin; dikiş makinesi operatörü (tekstil), satış elemanı, garson, kaynakçı, güvenlik görevlisi, tornacı, şoför, mobilyacı, elektrikçi, çağrı merkezi görevlisi mesleklerinde olduğunu bildirdi.

    Çelik, açık işi olan iş yerlerinin öncelikle tercihinin beceri mesleğine ilişkin yeterli bilgi olduğuna değindi. Açık işi olan her 4 iş yerinden 3'ünün mevcut açık işi için mesleğe ilişkin yeterli bilgi talep ettiğine işaret eden Çelik, en fazla açık işin sırasıyla imalat, toptan ve perakende ticaret ile inşaat sektörlerinde olduğunu açıkladı.

    Açık işlerin yüzde 44'ünün imalat sektöründe bulunduğunu anlatan Çelik, imalat sektöründe açık iş oranının yüzde 5,4 olduğunu ve imalat sektöründe her 95 çalışanın yanında 5 kişiye daha ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

    En fazla güçlük çekilen ilk 5 meslek

    Çelik, araştırmaya katılan işverenlerin Türkiye genelinde ilk 6 ayda 340 bin 950 kişinin temininde güçlük çekildiğinin belirtildiğini ve ziyaret edilen iş yerlerinin yüzde 44'ünün eleman temininde güçlük çektiğine değindi.

    İşverenlerin yaklaşık olarak yarısının işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlandığına dikkati çeken Çelik, şunları belirtti:

    "Piyasada işverenlerce temininde en fazla güçlük çekilen ilk 5 meslek; dikiş makinesi operatörü, satış danışmanı, kaynakçı, garson ve tornacı şeklinde sıralanmaktadır. Bu mesleklerde eleman ihtiyacı ortaya çıktığında işverenler söz konusu ihtiyaçlarını ya hiç karşılayamamakta ya da bu ihtiyaçlarını karşılarken ciddi şekilde zorlanmaktalardır.

    Eleman temininde güçlük çektiğini belirten işverenlerin yüzde 60'ı buna sebep olarak ilgili meslekte aradığı düzeyde niteliğe ve beceriye sahip eleman bulunamamasını göstermiştir. Bunun yanında eleman temininde güçlük çektiğini belirten işverenlerin yüzde 17,5'i buna sebep olarak çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesini, yüzde 15,3'ü de önerilen ücretin az bulunmasını göstermiştir."

    "Her yıl en az 2 defa araştırma yapılacak"

    Türkiye İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre, 31 Aralık 2013 itibarıyla istihdamda 263 bin 906 kişilik net artış beklendiğini ve iş verenlerin bugüne kıyasla 31 Aralık 2013'de istihdamın net olarak yüzde 4,7 artmasını beklediklerini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

    "Diğer taraftan, 2014 yılı Haziran ayı sonu itibariyle ise 268 bin 334 kişilik net istihdam artışı beklenmektedir. Başka bir deyişle, işverenler bugüne kıyasla, 30 Haziran 2014 tarihinde istihdamın net olarak yüzde 4,8 artmasını beklemektelerdir. Her ilin ayrı ayrı işgücü piyasası analizi raporlaştırılacak.

    Çalışma sonuçlarının raporlaştırılması yine İŞKUR personeli tarafından gerçekleştirilecek. Çalışmanın sonuç raporlarında, illerin işgücü piyasaları arz ve talep yönüyle ele alınarak illerin işgücü piyasa yapıları ve işgücü piyasalarının ihtiyaçları ortaya konulacak.

    Aktif istihdam politikalarının, özellikle işgücü yetiştirme kurslarının tespit edilen ihtiyaçlara göre açılması planlanmaktadır. Önümüzdeki dönemde, İŞKUR tarafından her yıl en az 2 defa bu yönde ve bu kapsamda araştırmalar yapılması hedeflenmektedir. Araştırmanın, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına, çalışma hayatının tüm aktörlerine, sivil toplum örgütlerine, üniversitelere, araştırmacılara ve tüm kamuoyuna faydalı olması beklenmektedir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow