hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez ek parasal sıkılaştırmaya gitti

    Merkez ek parasal sıkılaştırmaya gitti
    expand

    Merkez Bankası (TCMB) daha önce ilan ettiği üzere bugün miktar yöntemi ile repo ihalesi açmayarak tek günlük ek sıkılaştırma uygulamasına geçti.

    TCMB'nin bugün PY bankalara 10.623 milyar TL tutarında repo dönüşü bulunuyor.

    TCMB verilerine göre piyasa 2,022.1 milyon lira artı rezervle açıldı. Bankaların serbest depo bakiyeleri 16,110.7 milyon lira oldu. Rezerv geçen hafta Pazartesi günü 4,381.8 milyon lira eksi rezervle açılmış, bankaların serbest depo bakiyeleri ise 18,178.6 milyon lira olmuştu.

    TCMB ek parasal sıkılaştırma uygulaması yapılan günlerde en az 100 milyon dolar tutarında döviz satım ihalesi düzenliyor ve bankalara piyasa yapıcısı (PY) repo imkanı üzerinden fonlama imkanı sağlamıyor.

    Dolayısıyla bugün PY'ler dahil, bankalar faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 7.75 seviyesinden repo imkanından yararlanacak.

    TCMB verilerine göre 14 Ekim günü yüzde 6.07 olan ortalama fonlama maliyetinin bugün ek sıkılaştırmayla yükselmesi, bankaların BIST'te 10 milyar TL civarında fonlama kullanması bekleniyor.

    Öte yandan TCMB daha önceden ilan ettiği üzere bugün döviz satım ihalesinde minimum satış tutarını 100 milyon dolar olarak belirledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow