hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez faizde değişiklik yapmadı

    Merkez faizde değişiklik yapmadı
    expand

    Merkez Bankası (TCMB) beklentiler doğrultusunda kısa vadeli faizlerde değişiklik yapmazken, politika faizini yüzde 4.5'te sabit tuttu, faiz koridorunun alt ve üst bandında değişiklik yapmadı.

    Merkez Bankası (TCMB), Ekim ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi ile koridorun alt ve üst bandını sabit tutarken, zorunlu karşılıklar (ZK) ve rezerv opsiyon katsayılarında (ROK) da değişikliğe gitmedi.

    TCMB, piyasadaki beklentilerine paralel olarak, PPK metninde dahi neredeyse değişikliğe gitmeyerek Eylül ayındaki metne oldukça yakın bir metin yayımladı.

    Politika faizi yüzde 4.5'te sabit tutulurken faiz koridorunun alt bandını oluşturan gecelik borçlanma faizi yüzde 3.5'te, üst bandı oluşturan gecelik borç verme faizi ise yüzde 7.75'te sabit tutuldu.

    Piyasa yapıcı bankalar için gecelik borçlanma imkanı faizi de yüzde 6.75 düzeyinde kaldı.

    Reuters anketinde TCMB'nin Ekim ayında politika faizi, faiz koridorunun alt ve üst bandını sabit bırakması beklenirken; TL ve yabancı para cinsi ZK ve ROK'larda değişiklik yapması öngörülmüyordu.

    "EPS devam edecek, enflasyonda düşüş sürecek"

    PPK metninde ise enflasyonun önümüzdeki dönemde düşmeye devam etmesi beklendiği belirtilerek, "Son aylarda yaşanan döviz kuru oynaklığına bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir. Bu durumun fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun korunarak gerekli görülen sıklıkta ek parasal sıkılaştırmaya devam edilmesinin uygun olacağını belirtmiştir" görüşüne yer verildi.

    HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, "TCMB'nin yayınladığı metne baktığımızda neredeyse önceki ay ile birebir aynı ifadelerin kullanıldığını görüyoruz. Merkez Bankası'nın piyasa beklentilerine paralel gelen faiz kararı, günlük likidite yönetimine dayalı mevcut para politikası durusunun devam edeceğine işaret ederken, bankanın enflasyona ilişkin riskleri dengeli gördüğüne referans veriyor" dedi.

    TCMB'nin fiyat ve finansal istikrarı etkileyen gelişmeleri yakından takip edildiği de belirtilen metinde, "TCMB tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılmaya devam edilecektir. Bununla birlikte, küresel para politikalarına dair belirsizliklerin yurt içine yansımalarını sınırlamak açısından Türk lirası likidite politikasında sağlanan öngörülebilirliğin sürdürülmesinin önemli olduğu değerlendirilmiştir" denildi.

    PPK kararlarının piyasa tepkisine neden olmadığını da belirten Çakıroğlu, "Önümüzdeki dönemde para politikasının geleceği açısından takip edilecek en önemli olgunun bankanın önümüzdeki hafta Perşembe günü açıklayacağı enflasyon raporu olacak. TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahminini OVP'de yer alan yüzde 6.8'e ve 2014 için yüzde 5.3'e revize edeceğini düşünmekle birlikte, bu tahminlere ulaşmak adına uygulanacak para politikasına ilişkin açıklamaların yakından takip edileceğini hatırlatıyoruz" dedi.

    "Kredi büyümesi yavaşlayacak"

    PPK metninde son dönemde açıklanan veriler yurt içi nihai talep ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimini koruduğu belirtilerek mevcut politika çerçevesinin cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemekte olduğuna da değinildi.

    "Temkinli para politikası duruşunun, alınan makroihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle önümüzdeki dönemde kredi büyüme hızlarının kademeli olarak daha makul düzeylere geleceği öngörülmektedir" görüşüne yer verilen metinde bu doğrultuda, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki kademeli iyileşme eğiliminin süreceği belirtildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow