hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2B'den 1.3 milyar lira gelir

    2Bden 1.3 milyar lira gelir
    expand

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazilerinden 1.3 milyar lira gelir elde edildiğini bildirdi.

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2B arazilerinin satışına ilişkin son rakamları açıkladı.

    Şimşek, 604 bin 433 kişinin satınalma başvurusunda bulunduğunu, bunlardan 390 bin kişiye tebligat yapıldığını, bugün itibarıyla 310 bin adet satış yapıldığını ve satış yapılan taşınmazlardan 1,3 milyar lira gelir elde edildiğini bildirdi.

    Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

    Bakanlıklara ayrılan bütçelere ilişkin bir soru üzerine Şimşek, Maliye Bakanlığının transfer ödemeleri nedeniyle birinci, Hazine Müsteşarlığının faiz ödemeleri nedeniyle ikinci olduğunu söyledi.

    İcracı bakanlık olarak bakıldığında ise Milli Eğitim Bakanlığının en yüksek payı aldığını belirten Şimşek, bütçenin yüzde 18'inin buraya ayrıldığını ifade etti.

    Karayolları Genel Müdürlüğünde hizmet alımı yöntemiyle çalıştırılan işçiler hakkındaki yargı kararının hatırlatılması üzerine de Şimşek, bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sorunun çözümü noktasında çalıştığını söyledi.

    Nihai olarak çözümün Maliye Bakanlığında olduğu ve "kadro ver, sorun çözülsün" gibi durduğunu ancak bunun böyle olmadığını dile getiren Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın tüm taraflarla görüştüğünü bildirdi. Şimşek, "Tabii ki bu işi çözmemiz lazım" dedi.

    Erken emeklilik

    Erken emeklilik beklentilerinin sorulması üzerine de Şimşek, şunları söyledi:

    "Emekli olmak için bazı şartlar var. Biri prim gün sayısı, biri yaş, biri de hizmet süresi. Bizimki dünyanın en düşük yaşlarından biri. Sonuçta kamu finansman dengeleri var. Ben Hazine'ye ilk geldiğim zaman arkadaşlara şöyle bir şey söylemiştim, bu genç nüfusla biz son 20 yılda sosyal güvenlikte kendi kendimize yeter olsaydık ne kadarlık bir devlet fonumuz olurdu diye bir hesap çıkarın demiştim.

    İnanın o günlerde yanlış hatırlamıyorsam 600 milyar dolar civarında bir rakam çıkmıştı, şimdi Allah bilir bu rakam kaça çıkmıştır. Önümüzdeki sene biz bütçeyle Sosyal Güvenlik Kurumuna prim desteği, diğer bir takım destekler ama bir de açık finansmanı olarak 77 milyar lira para aktaracağız. Türkiye'de yapılacak tüm yatırımlar ise 40 küsür milyar lira. O nedenle bunları hepimizin düşünmesi lazım.

    Sosyal güvenlik sisteminde beklentileri, açığı artıracak adımlardan bu gerekçelerle uzak duruyorum. Bizim gerçekten eğitim, araştırma için, yatırımcıyı, ihracatçıyı desteklemek için kaynağa ihtiyacımız var."

    "İstihdam üzerindeki yükleri aşağı çekelim"

    Belirli kesimlerin emeklilik maaşlarının az olduğuna ilişkin soruları da yanıtlayan Şimşek, bunu kabul ederek, bazı meslektekilerin çalışırken aldıkları maaşla emekli maaşları arasında önemli fark bulunduğunu söyledi.

    Ancak, bu konudaki sorunun sadece bir mesleğe yönelik olmadığını dile getiren Şimşek, "Sadece tek bir kesimde olsa diyeceğiz ki bunun maliyeti bu çözelim ama araştırma görevlilerimiz bu kadar az maaş alırken... Yapabileceksek, genel olarak istihdam üzerindeki yükleri aşağı çekelim, ben ondan yanayım. Elimizde imkan olsa bu yükleri azaltalım ama sosyal güvenlik sisteminin yükünü, açığını artırırsak, samimi söylüyorum öyle bir gün gelecek ki o yükler artırılmak zorunda kalacak" dedi.

    "Akaryakıtın tüketimini teşvik edecek adımlar atamayız"

    Akaryakıt üzerinden alınan vergilere de değinen Şimşek, Türkiye'de akaryakıtın yüzde 92'sinin ithal edildiğini söyledi.

    Şimşek, Türkiye'nin en büyük sıkıntısı, en büyük kırılganlığının cari açık olduğunu belirterek, bunun tüketimini daha fazla teşvik edecek adımları atamayacaklarını ifade etti.

    Vergilerin yüksekliği nedeniyle kaçağın artacağı beklentilerine de cevap veren Şimşek, "Vergileri aşağı çekerek, bunun tüketimini teşvik edeceğimize kaçakçılıkla daha güçlü nasıl mücadele ederiz ona bakarız" dedi.

    Kaçak akaryakıta çipli çözüm önerisi

    Bu konuda bir çalışmanın olduğunu aktaran Şimşek, şöyle konuştu:

    "Karayolları Yüksek Kurulu var, orada bir öneri geldi. Biliyorsunuz bazı benzinliklerde bu kaçak akaryakıtın satış tarzı var. Şimdi biz diyoruz ki o pompanın ucuna bir okuyucu taksak ve o sadece arabanın benzin girişindeki çipi okuduktan sonra benzin akışı olsa ve bu doğrudan doğruya da bize bilgi olarak aksa... Bunu artık yapabiliyorsunuz. Benzini pompadan satıyorsa bize doğrudan bilgi gelecek ve dolayısıyla kaçak kullanamayacak."

    "2B'lerden 1,3 milyar lira gelir elde edildi"

    2B arazilerinin satışına ilişkin son rakamları da açıklayan Şimşek, şu bilgileri verdi:

    "604 bin 433 kişi satınalma başvurusunda bulunmuş. Bunlardan 390 bin kişiye tebligat yapıldı ve bugün itibarıyla 310 bin adet satış yapıldı. Satış yapılan taşınmazlardan 1,3 milyar lira gelir elde edilmiş fakat biz yıl sonuna kadar yaklaşık 3 milyar lira olarak öngörmüşüz. Açık konuşayım bu 2B bizim başımızı çok ağrıttı.

    Ben arkadaşlara hep, 'Bu bir sosyal sorun, bu sorunu çözelim' dedim. Dolayısıyla 'rayiç bedelleri belirlerken mutlaka adaletli ve tutarlı olalım' dedim. Şimdi şunu kabul edelim, 600 küsür bin parsel siz değerleme yapsanız, 'ben şimdi hiç hata yapılmadı' desem doğru olur mu? Mümkün mü? Değil ama mümkün olduğunca bunları en adilane şekilde yapmaya çalıştık."

    Şimşek, "2B'lerden beklediğiniz sonucu alabildiniz mi?" sorusu üzerine de "Beklediğimiz sonucu alamadık ama vicdanen rahatız, elimden geldiğince tüm yönlerini düşündüğüm için çok rahatım" dedi.

    Bedelli askerliğe 69 bin kişi başvurdu

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bedelli askerlikle ilgili rakamları da açıkladı. Şimşek, 12 Aralık 2012 itibarıyla bedelli askerliğe 69 bin 533 kişinin başvurduğunu ve bu kapsamda 2,2 milyar liranın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı adına açılmış özel hesapta olduğunu belirterek, bu paranın nasıl kullanılacağının da kanunlar ve yönetmeliklerle belirlendiğini ifade etti.

    "Taşıt Kanunu hazırladık, başbakanlığa gönderdik"

    Kamuda araçların tasarruf unsurları dikkate alınmadan kiralandığı ve kullanıldığı eleştirilerine de cevap veren Şimşek, şunları söyledi:

    "Araç kiralama konusunda bu hassasiyetleri ben de taşıyorum ve o nedenle bir yeni Taşıt Kanun Taslağı hazırladık ve Başbakanlığa gönderdik. İnşallah onu çıkarırız ve bu işin yönetimi daha da kolay olur. Bu bir, fakat dedik ki madem o gelmedi, mal ve hizmet alımlarını reel bazda yüzde 4 düşürdük.

    Paranız yoksa neyi kiralayacaksınız? İnşallah bu model çalışır. Benim Maliye Bakanı olarak şu anda yapabileceğim şu. Bu Taşıt Kanunu'nda GPS'le takibinden tutun bir sürü husus var. Bu arada Başbakanlık derken, Başbakanlık tutuyor diye yanlış anlamayın lütfen. Başbakanlık, kurumların görüşüne sundu bunu. İnşallah çıkaracağız diye düşünüyorum."

    "Kamuda toplam 12 bin 151 adet araç hizmet alımı suretiyle kullanılıyor"

    Kamudaki araç sayılarını da açıklayan Şimşek, 15 Ekim 2013 tarihi itibarıyla merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerince 2 bin 686 adeti döner sermaye, 9 bin 465 adeti ise bütçe kaynaklı olmak üzere 12 bin 151 adet aracın hizmet alımı suretiyle kullanıldığını bildirdi.

    Bakan Şimşek, söz konusu araçların 4 bin 720'sinin binek, 2 bin 421'inin minibüs, midibüs, 2 bin 779'unun pikap, panel, bin 730'unun otobüs, 501'inin ise diğer taşıtlardan oluştuğunu söyledi.

    "Suriyeli sığınmacılara bir milyar 310 milyon lira harcandı"

    Suriyeli sığınmacılara ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Şimşek, "Ülkemizde şu anda 10 ilde, 21 barınma merkezinde 2011 ortasından itibaren biz bir milyar 310 milyon lira doğrudan para harcamışız. Zaman zaman farklı rakamlar da duyabilirsiniz. Şu anda o kamplarda güvenliğinden tutun bir çok çalışanımız var. Uluslararası normlara göre o arkadaşlarımızın da giderlerini hesaba katmamız lazım. Dolayısıyla doğrudan doğruya bütçeden verilen rakam bir milyar 310 milyon lira ama diğer kurumların bütçeleri üzerinden de tüm maliyeti en son rakam yaklaşık 2 milyar dolar" diye konuştu.

    Bakan Mehmet Şimşek, "Silah yardımı yok mu?" sorusu üzerine ise böyle bir şeyin söz konusu olmadığını bildirdi.

    "Vergi indirimi gündemde değil"

    Bir milletvekilinin, "Vergi indirimi var mı?" sorusu üzerine Bakan Şimşek, vergi indiriminin gündemde olmadığını söyledi.

    Bakan Şimşek, bir başka soruyu yanıtlarken de kayıtdışı istihdamın TÜİK'e göre 2002'de yüzde 52 olarak belirlendiğini, şimdi bu oranın yüzde 38-39 civarına düştüğünü belirtti.

    Bakan Şimşek, gelişmekte olan ekonomilere son yıllarda bir kaç sebepten dolayı çok büyük fon akışı olduğunu belirterek, "Gelişmiş ülkelerde faizler sıfır, gelişmekte olan ülkelerde nominal olarak faizler yüksek. Para nereye gidecek? Yani faiz farkı gelişmekte olan ülkelere, büyüme farkı gelişmekte olan ülkelere... Peki dengeleri en sağlam kim? Yine gelişmekte olan ülkeler. Bütün bunlar sonucunda ciddi para akışı oldu. Temelde önümüzdeki 10 yıla baktığımız zaman gelişmekte olan ülkeler muhtemelen son 10 yıldaki kadar hızlı büyümeyecek. Çünkü gelişmiş ülkelerde yapısal sorunlar var, dış talep zayıf. Emtia fiyatlarının artış hızı son 10 yıldaki gibi asla olmayacak. Buna enerji de dahil."

    Türkiye'de istihdam alanında çok başarılı çalışmalar yapıldığını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

    "Çok güzel ve doğru yaptığımız çok şeyler var. Batman'dan örnek vereyim. Biz diyoruz ki (gel kardeşim burada bir konfeksiyon atölyesi kur. Sen gelmeden önce bana kaç işçi çalıştıracağını söyle ben İşkur'a o makineleri aldırtayım. Senin atölyene benzer atölyede bütün o gençleri yetiştireyim o arada cep harçlıklarını vereyim. Sen bunları çalıştır, primini ben vereyim). Türkiye bu konuda başarılı."

    Türkiye'nin savunma sanayinde çok ciddi yatırımlarının bulunduğunu ifade eden Şimşek, bunların sadece ithalatı kesmeyeceğini, ihracata da dönüşeceğini kaydetti.

    Şu anda TAI'nin 17 ayrı uçak tipine parça ürettiğini anlatan Şimşek, "Bunlar genişleyecek. Türkiye eskiden savunma sanayi ihtiyaçlarının yüzde 75'ini ithal ediyordu. Şimdi bu oran yüzde 40'lı rakamlara indi" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow