hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kredi kartı sayısı 56,7 milyona yükseldi

    Kredi kartı sayısı 56,7 milyona yükseldi
    expand

    Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, eylül ayı sonu itibariyle Türkiye'de kullanılan kredi kartı sayısı 56,7 milyona yükseldi.

    BKM'nin Eylül 2013 dönemine ait Türkiye kartlı ödeme sistemleri verilerine göre, 2013 eylül sonu itibariyle Türkiye'de kullanılan kredi kartı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak 56,7 milyona, banka kartı sayısı yüzde 6 oranında artarak 97,5 milyona ulaştı.

    POS ve ATM ağındaki genişleme ise banka kartı ve kredi kart sayısındaki artıştan daha hızlı gelişti.

    Eylül sonunda Türkiye'deki POS sayısı 2012 yılının eylül ayı sonuna göre yüzde 10 oranında artarak 2,3 milyona, ATM sayısı ise yüzde 16 oranında artarak 40 bin 500'e yükseldi.

    Bu yılın eylül ayında gerçekleşen kartlı ödemeler tutarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18 artarak 36,2 milyar lira oldu.

    Eylül ayında kartlı ödeme tutarının 34,2 milyar lirası kredi kartı ve 2 milyar lirası banka kartları ile gerçekleşti. Banka kartı ile ödeme tutarındaki büyüme hızı yüzde 33 iken, kredi kartı ile ödeme tutarındaki büyüme hızı yüzde 17'de kaldı.

    Nakit çekim işlemleri incelendiğinde ise banka kartının hakimiyetinin sürdüğü, kredi kartının nakit çekim işlemleri içerisindeki payının yüzde 10 seviyesinde bulunduğu görüldü.

    Eylül 2013'te gerçekleşen 84,7 milyon adet nakit çekim işleminin 76,8 milyonu banka kartları ve 7,9 milyonu kredi kartlarıyla gerçekleşti. Banka kartlarıyla eylül ayında 29,2 milyon liralık ve kredi kartlarıyla 3,1 milyon liralık nakit çekildi.

    Okullar açıldı, eğitim ödemeleri arttı

    Kartlı ödemelerin sektör bazında dağılımı incelendiğinde market, akaryakıt, giyim, elektronik ve gıda ödemeleri ağustos ayında olduğu gibi eylül ayında da ilk 5 içinde yer aldı.

    Ağustos ayı ile kıyaslandığında market, giyim ve gıda harcamalarının payı değişmezken, akaryakıt ödemelerinin payı yüzde 13'ten yüzde 11'e geriledi.

    Buna karşın okulların açılmasıyla birlikte eğitim ödemelerinin payının yüzde 3'ten yüzde 5'e yükseldi.

    İnternetten kartlı ödeme tutarı yüzde 53 arttı

    Ağustos ayında yüzde 26 oranında büyüyen internetten kartlı ödemeler, eylül ayında da büyümede hız kesmedi. İnternetten kartlı ödeme adedi eylül ayında, 2012 yılının aynı dönemine göre yüzde 34 ve işlem tutarındaki büyüme hızı ise yüzde 53 oranında arttı.

    Eylül ayında internetten kartlı ödeme hacmi 3,1 milyar liraya ve işlem adedi 14,3 milyon adede ulaştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow