hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'de yılbaşı alışveriş çılgınlığı başladı

    ABDde yılbaşı alışveriş çılgınlığı başladı
    expand

    ABD'de "Kara Cuma" olarak adlandırılan ve Şükran Günü'nün hemen sonrasına denk gelen tatil günüyle başlayan ve yaklaşık bir aysürecek yılbaşı alışveriş sezonu başladı.

    ABD'de perakendeciler, yılbaşı alışveriş sezonunun başlangıcı kabul edilen Şükran Günü sonrasındaki cuma günüyle, onu takip eden pazartesi arasında perakendeciler, 40,5 milyar dolarlık satış bekliyor. Yılbaşı alışveriş sezonunun bütününde ise satışların 600 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

    Perakendecilerin alışveriş sezonuna güçlü bir giriş yapmayı arzuladığı ve bu amaçla tüketiciye büyük indirimler sunduğu "Kara Cuma" ile onu takip eden "Siber Pazartesi" arasındaki dört günlük sürede meydana gelecek satışların bu yıl, geçen yıla göre yüzde 2.2'lik bir artışla 40,5 milyar dolar düzeyine ulaşması bekleniyor.

    Ulusal Perakende Federasyonu'nun (NRF) verilerine göre bu yıl, yaklaşık 97 milyonu "Kara Cuma" günü olmak üzere, toplam 140 milyon kişinin dört günlük sürede alışveriş yapması bekleniyor. Geçen yıl bu sayı 147 milyon dolayındaydı.

    Tüketiciler, bu yoğun alışveriş günlerinde, Target, Walmart, Sears gibi pek çok farklı ürünün bulunduğu büyük firmaları ve Best Buy benzeri elektronik eşya, Macy's tarzı kıyafet ve ev eşyası satan mağazaları özellikle tercih ediyorlar. Dondurucu soğuğa aldırmadan sabahın çok erken saatlerinde sıraya giren tüketiciler yüzünden trafikte ve park yeri bulmada sorun yaşanıyor ve zaman zaman izdihama varan kalabalıklar oluşuyor. Walmart mağazasında meydana gelen bir izdiham yüzünden 2008 yılı "Kara Cuma"sında bir satış görevlisi ezilerek hayatını kaybetmişti.

    Bu yıl Şükran Günü'nün ay sonuna denk gelmesi dolayısıyla yılbaşı alışveriş sezonunun birkaç gün daha kısa olması, bazı mağazaları geleneksel "Kara Cuma" satışlarına daha erken başlamaya yöneltti. Her "Kara Cuma" alışveriş gününde tüketicinin büyük ilgisini çeken Macy's zincirinin amiral gemisi konumundaki New York mağazası, bu yıl 155 yıllık tarihinde ilk defa olarak bir gün önce akşam saat 20:00'de kapılarını açtı.

    Öte yandan soğukta beklemek veya kalabalık mağazalarda bulunmak istemeyenler için internet üzerinden alışveriş cazip bir alternatif oluşturuyor.

    IBM Digital Analitics'e göre, internet üzerinden yapılan satışlarda bu yıl geçen yıla kıyasla Şükran Günü'nde yüzde 19,7, "Kara Cuma" gününde ise (öğle saatine kadar) yüzde 7'lik bir artış meydana geldi. ABD'nin en büyük perakende satış mağazası Walmart'ın Üst Yöneticisi (CEO) Bill Simon, bu yıl Sükran Günü'nde geçen yılın 22 milyon müşterilik satış düzeyini aştıklarını, internet sitelerinin de aşırı yükten dolayı geçici olarak devre dışı kaldığını söyledi.

    ABD'de perakendeciler için, yıllık satışlarının yüzde 20'siyle yüzde 40'ını gerçekleştirdikleri yılbaşı alışveriş sezonu büyük önem taşıyor. Firmalar gerek indirim ve gerekse pazarlama faaliyetleriyle 600 milyar dolara ulaşan bu alışveriş pastasından pay almaya çalışıyorlar. NRF'in tahminlerine göre bu yılbaşı döneminde satışlarda geçen yıla kıyasla yüzde 3,9'luk bir artış bekleniyor. Internet üzerinden yapılan satışların ise yüzde 15'lik bir artışla 82
    milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow