hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ocak-Kasım 2013 ihracat verileri açıklandı

    Ocak-Kasım 2013 ihracat verileri açıklandı
    expand

    Ocak-Kasım döneminde ihracat yüzde 0,3 düşüşle 138,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kasım ayında ihracat yüzde 8,8 artışla 13,7 milyar dolar oldu.

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kasım ayı ihracat rakamlarını, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Taşlıçiftlik Kampüsü Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında açıkladı.

    Kasım ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,8 artışla 13 milyar 797 milyon dolara yükseldi.

    Son 12 ay açısından değerlendirildiğinde ihracat bir önceki döneme göre yüzde 0,2 azalarak 150 milyar 942 milyon dolar oldu.

    İhracat, 2013 Ocak-Kasım dönemini kapsayan 11 aylık dilimde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 düşüşle 138 milyar 337 milyon dolar olarak gerçekleşti.

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kasım ayında ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.8 artışla 13 Milyar 797 milyon dolara uluştığını açıklarken, "Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracat tutarıdır" dedi.

    Gaziosmanpaşa Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İbrahim Şenel, Tokat Valisi Mustafa Taşkesen ile birlikte kent protokolü ve çok sayıda ihracatçı katıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, konuşmasında Tokat'ın en fazla ihracat yapan iller arasında 64'üncü sırada olduğunu söyledi.

    Büyükekşi, Türkiye'nin en büyük ihracat pazarının AB Bölgesi'nde olduğunu vurgularken, şöyle dedi:

    "Bölge ekonomisi önceki çeyreğe göre 1000'de 1 büyürken geçen yılın aynı dönemine göre 1000'de 4 daraldı. Ancak, ekonomideki daralma gittikçe azalıyor. Bir diğer ifadeyle Euro Bölgesi resesyondan çıkış belirtileri sergiliyor. İlk 2 çeyrekte ithalat daralması yaşayan bölge, 3'üncü çeyrekte yüzde 3 oranında artışla ithalatına ciddi bir ivme kazandırdı. Bölgede talebin canlandığı gösteren bu gelişme, Türkiye ihracatının geleceği açısından da oldukça umut verici. İtalya ve Fransa'da daralma devam ederken, Finlandiya, Belçika ve Almanya bölgenin en umut veren ülkeleri olarak ön plana çıkıyor. Sonuç olarak, başta AB olmak üzere global anlamda yaşanan beklentileri iyileşmeleri ve artan ithalat dış talep koşullarının giderek olumlu hale geldiğini gösteriyor."

    "Çözüm süreci ile dönüşüm yaşıyor"

    Türkiye'nin çözüm süreci ile birlikte çok ciddi bir değişim ve dönüşüm kaydettiğini bildiren Büyükekşi, şöyle konuştu:

    "Dolayısıyla artık terörü değil barışı geri kalmışlığı değil ekonomik kalkınmayı destekleme vakti. Bölgesel kardeşliği ve iktisadi işbirliğinin geliştirme vakti. Örneğin Diyarbakır'a bakalım. Geçen yılın ilk 9 ayında Diyarbakır'a teşvik sistemiyle yapılan yatırımların miktarı 220 Milyon TL idi. Bu yılın ilk 9 ayında bu rakam 654 Milyon TL'ye yükseldi. Çözüm sürecinin başındayken yatırımlarda 2 kat artış yaşanması önümüzdeki dönem için bizleri oldukça umutlandırıyor. Çünkü Güneydoğu Bölgemiz Ortadoğu'ya geçiş kapımız."

    Cumhuriyet rekoru

    TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kasım ayı ihracat rakamlarını açıklarken şunları söyledi: "Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8.8 artışla 13 milyar 797 milyon dolar oldu. Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracat tutarıdır. Böylelikle aylık ihracat rekorumuzu geliştirdik. Tüm ihracatçılarımıza teşekkür ediyoruz."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow