hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altının onsu ağustos ayının en yükseğini gördü

    Altının onsu ağustos ayının en yükseğini gördü
    expand

    Altının ons fiyatı 1.343,97 dolar ile ağustos ayının en yükseğini gördü.

    Geçen hafta 1.272,95 dolara kadar gerileyen altının ons fiyatı haftanın ikinci yarısında yükselişe geçerek haftayı 1.314,51 dolardan tamamlamıştı.

    Yeni haftanın ilk işlem gününde yükselişi ivme kazanan altının onsu 1.343,97 dolar ile ağustos ayının en yüksek seviyesini gördü.

    Analistler, altın fiyatındaki yükselişte, Çin sanayi verilerinin beklentileri aşmasının yanı sıra geçen hafta Dünya Altın Konseyi tarafından açıklanan raporda mevcut kısa pozisyonlardaki azalmaların etkisiyle yukarı yönlü çıkışların oluşabileceği uyarısının etkili olduğunu belirtiyor.

    Öte yandan analistler, borsa yatırım fonlarının (ETF) varlıklarında görülen alım hareketlerinin de altın fiyatlarının yükselişini tetiklediğini kaydediyor.

    Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Garanti Yatırım Döviz ve Emtia Analisti Gökalp İçer, Çin sanayi verilerindeki toparlanmanın emtia piyasasını olumlu etkilediğini ve değerli metallerin de bu yükselişe katılmış durumda olduğunu söyledi.

    İçer, altın vadeli piyasasında, satış yönündeki yatırımcıların tuttukları pozisyonları (satış kontratları) geçen hafta yüzde 20 oranında kapattıklarını belirten İçer, şunları kaydetti:

    "Ayrıca borsa yatırım fonu (ETF) varlıklarında da bir miktar alım olduğu görülüyor. Bu iki gelişme Asya seansında altın fiyatının yükselişini sürdürmesine sebep oldu.

    Bu hafta içerisinde ABD Perakende Satış verisi doların ve altının seyri için önemli olacaktır. Gelecek hafta ise FED, 30-31 Temmuz tarihinde yapılmış olan FOMC toplantısının tutanaklarını açıklayacak.

    Bu süre zarfında teknik olarak 1.345-1.350 bölgesinin direnç olarak test edildiğini görebiliriz. Aşağıda ise takip edilmesi gereken seviyeler sırasıyla 1.320 ve 1.300 destek seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor."

    "1.355 dolar seviyesi aşılmazsa satış baskısı gelebilir"

    İntegral Menkul Değerler Kıdemli Analisti Ozan Batu ise, 2 Ağustos'ta açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında 162 bin artış sergilemesi sonrası altın kotasyonlarında etkili olan tutunma hareketinin ardından yükselişlerin görüldüğünü söyledi.

    Bu sert yükseliş hareketinin ardında, Hindistan'dan sonra gelen en büyük altın talebinin olduğu Çin'de yaşanan yüzde 54'lük altın talebi artışı olduğunu ifade eden Batu, talep artışıyla gelen bu sıçrayışla birlikte haftalardır 20 doların altında olan gümüş fiyatlarının da 21,30 seviyelerine kadar yükseliş sergilediğini belirtti.

    Kısa vadeli alım tepkisine rağmen ABD ekonomisinde kademeli olarak iyileşme sürecinin etkili olduğunu ve bunun da gelecek günlerde altın fiyatlarına kademeli olarak baskı yaratabileceğini öngören Batu, şunları aktardı:

    "Teknik olarak altın fiyatında orta vadede etkili olan düşen kanalın üst bandının aşılma isteği içerisinde bulunulmasına rağmen, kısa vadede altının ons fiyatında 1.355 dolar seviyesinin aşılamaması durumunda tekrar satış baskısının muhtemel olabileceğini düşünmekteyiz.

    Kısa vadede 1.320 dolar civarında kritik bir destek olan altın fiyatlarında hafta içerisinde tekrar 1.300 dolar psikolojik desteğine varan geri çekilmeler gözlemlenebilir. Yarın açıklanacak ABD perakende satışlar verisi altın fiyatları açısından yakından takip edilmelidir."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow