hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cezaevi aracındaki ölüm ihmalden!

    Cezaevi aracındaki ölüm ihmalden
    expand

    Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde, 2011'de cezaevi nakil aracında çıkan yangında 5 tutuklu ve hükümlünün ölmesine ilişkin açılan davada, araçta kullanılan akaryakıta ilişkin bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu.

    Kayseri 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, yangında hayatını kaybeden tutuklu ve hükümlülerin avukatı Necdet Edemen ile tutuksuz yargılanan sanıklar şoför C.S, astsubaylar İ.B. ve M.K'nin avukatı Rıdvan Çilesiz katıldı.

    Duruşmada, Gazi Üniversitesi'nde görevli 3 uzmanın cezaevi aracı ile kullanılan akaryakıta ilişkin hazırladığı bilirkişi raporu okundu.

    Raporda, söz konusu araca konulan akaryakıtın çıkan yangında etkili olduğu kaydedildi.

    Aracın nakil esnasında yakıt aldığı Ahlat ve Elazığ'daki istasyonların da incelendiğinin belirtildiği raporda, şu ifadelere yer verildi: "Söz konusu akaryakıt istasyonlarında inceleme yapılmıştır. İnceleme sonucunda her iki istasyonun sattığı akaryakıtın, araç ısındığında tutuşabilecek kıvamda olduğu saptanmıştır. Yapılan incelemelerde aracın soğutma sisteminin de bu denli uzun yolculuklarda yetersiz olacağı kanısına varılmıştır. Ayrıca söz konusu araçta yapılan incelemede, acil çıkış kapısı bulunmamaktadır."

    Avukat Necdet Edemen ise rapordaki tespitlere katıldıklarını söyleyerek, "Bu olayda birden çok kişinin ihmali vardır. Aracın tasarımı Adalet Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Araçta acil çıkış kapısı bulunmadığına göre bu vahim olayda Adalet Bakanlığı'nın da büyük ihmali vardır. Bu yüzden Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum" dedi.

    Mahkeme heyeti, verdiği ara kararda, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunulmasına yer olmadığını kararlaştırdı.

    Dava, mağdur avukatlarının ek süre istemesi üzerine erteledi.

    Olay

    16 Eylül 2011 günü Van'dan İstanbul'a giden 34 BL 2564 plakalı cezaevi nakil aracında, Kayseri-Malatya karayolunun Karakuyu köyü mevkisinde seyir halindeyken yangın çıkmıştı. Olayda, araçta bulunan tutuklu ve hükümlülerden Abdülsettar Ölmez (35), Sinan Aşga (18), İsmet Evin (33), Akif Karabalı (24) ve Medeni Demir (47) hayatını kaybetmişti.

    İddianameden

    Konuya ilişkin cumhuriyet savcısınca hazırlanan iddianamede, araç sürücüsü C.S, dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Ayazağa Cezaevi Sevk Bölük Komutanlığı Sevk Takım Komutan Yardımcısı Astsubay İ.B. ve araç komutan yardımcısı Astsubay M.K. hakkında, "taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede, yangından önce araçta arızalar ortaya çıkmasına rağmen, yola devam edildiği belirtiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow