hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uruguay'da marihuana yasallaşıyor

    Uruguayda marihuana yasallaşıyor
    expand

    Uruguay Temsilciler Meclisi, marihuanayı yasallaştıran tasarıyı onayladı. Devlet Başkanı Jose Mujica, tasarıya destek verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Marihuanayı hiç denemediğini, ancak yasallaşması gerektiğine inandığını" söyleyen Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica hükümetinin desteklediği yasa tasarısı, parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nde 96 milletvekilinden 50'sinin onayıyla kabul edildi.

    Yasa tasarısı, 13 saat süren görüşmelerin ardından meclisten geçirilirken, Senato tarafından onaylanması halinde Uruguay, marihuananın üretimini, dağıtımını ve satışını düzenleyecek ilk ülke olacak.

    Mujica hükümeti, marihuananın yasallaşmasının, uyuşturucu satıcılarının kazançlarını ve kullanıcıların daha ağır uyuşturuculara yönelmesini engelleyeceği görüşünde. Yasa tasarısı, yalnızca hükümetin marihuana satmasına izin veriyor.

    Alıcıların, bir veri tabanına kaydedilmesi ve 18 yaşından büyük olmaları gerekiyor. Kullanıcıların, satış iznine sahip eczanelerden ayda 40 gram marihuana satın almaları veya evde en fazla 6 marihuana bitkisi yetiştirmeleri öngörülüyor. Yabancılar ise bundan faydalanamıyor.

    Uruguay Senatosu'nun tasarıyı kabul etmesi, yıllardır Meksika ve Kolombiya gibi Latin Amerika ülkelerinde binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan uyuşturucu kaçakçılığı meselesi açısından da önem taşıyor.

    Guatemala Devlet Başkanı Otto Perez Molina ve eski Meksika lideri Vicente Fox'un da, uyuşturucu kartellerini ortadan kaldırmak için bazı uyuşturucuların yasallaştırılmasının görüşülmesini istedikleri biliniyor.

    Senato'da da çoğunluğa sahip olan iktidardaki merkez sol Frente Amplio koalisyonun üyelerinden oluşan destekçiler, uyuşturucuya ve uyuşturucu kaçakçılığına karşı yürütülen savaşın başarısızlığa uğradığını ve ülkenin, "yeni alternatiflere" ihtiyacı olduğunu söylüyorlar. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow