hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Gösteri hakkı" açıklamasına soruşturma

    Gösteri hakkı açıklamasına soruşturma
    expand

    “Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını” vurgulamak için adliye önünde basın açıklaması yapan iki avukata “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununu ihlalden” soruşturma açıldı.

    Bianet'ten Ayça Söylemez 'in haberine göre, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri, avukatlar Gülvin Aydın ile Güray Dağ’a 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten soruşturma açıldı.

    Soruşturmanın sebebi, iki avukatın da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklamasına katılmaları. Basın açıklaması, “toplantı ve gösteri yürüyüşünün yasal bir hak olduğunu” vurgulamak amacıyla yapılmıştı.

    Yaklaşık 50 avukatın katıldığı açıklama sonucunda sadece iki avukat hakkında soruşturma açıldı. Ayrıca, savcılık avukatlar hakkında “zorla ifadeye getirilme” kararı çıkardı.

    Avukat Aydın, bianet’e yaptığı açıklamada, “Zaten her gün adliyeye geliyoruz, nereye kaçacağız, bu zorla getirme kararı çok ironik” dedi.

    Aydın, bu eylemden bir hafta önce İstiklal Caddesi’nde yaptıkları bir başka eylemde de halkın toplantı ve gösteri yürüyüşünün yasal hakkı olduğunu ve bunların hangi yasa maddelerine dayandığını belirten başka bir eylem yaptıklarını anlattı. Eylemde, polisin Taksim’de toplanan halka saldırmasının hukuksuz olduğu ifade edilmişti.

    Avukat Gülvin Aydın, bu soruşturmanın yasaya aykırı olduğunu, ayrıca bu yasa üzerinden suçlama yapılabilmesi için, eylem sırasında “Dağılın, bitirin” uyarısının yapılmış olması gerektiğini belirtti.

    “Kamu düzenini bozduğumuz iddia ediliyor. Bize basın açıklaması sırasında hiçbir engellemede bulunulmadı, uyarı yapılmadı. Zaten yasaya göre önceden izin almaksızın gösteri, yürüyüş, basın açıklaması yapılabilir. Bildirim de zaten eylemcilerin güvenliğini sağlamak içindir.”
    “İfade özgürlüğü hakkımızı kullandık”

    “Aslında düşünce özgürlüğünü engel olmayan bir yasa, ifade özgürlüğü önündeki en büyük engellerden biri olarak karşımıza çıkıyor.”

    “Bu da ÇHD yöneticileri hakkında açılan birçok soruşturmadan biri. Eylem de ÇHD’nin çağrısıyla yapılmıştı, derneğin üyelerini yöneticilerini bu tür soruşturmalarla yıldırmaya çalışıyorlar.”

    Aydın, savcılığa ifade verdiklerinde de basın açıklamasıyla, ifade özgürlüğü hakkını kullandıklarını söyleyeceğini belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow