hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Burası NATO toprağı"

    Burası NATO toprağı
    expand

    NATO Bakanlar Kurulu toplantıları Brüksel'de devam ederken CNN Türk, İzmir'deki NATO'nun üç önemli komuta merkezinden kara komutanlığına girdi. Çin'den füze alımını, Türkiye'nin NATO'daki yerini Ahu Özyurt, NATO kara gücü komutanı korgeneral Frederick Ben Hodges'a sordu. Cengiz Abul görüntüledi.

    Sadece CNN Türk'ün görüntülediği törende konuşan  kara komutanlığının tepesindeki isim, korgeneral Frederick Ben Hodges, hem görev yapan 23 ülkenin askerine, hem de ev sahipliği yapan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teşekkür etti.

    Korgeneral Ben Hodges ile NAO'daki değişimi, Türkiye'nin NATO için önemini ve NATO'nun Türkiye'ye katkılarını konuştuk.

    Suriye'yle yaşanan krize değinen Ben Hodges Türkiye'nin NATO açısından krtik bir ülke olduğunu vurfuladı. Korgeneral Ben Hodges, " Suriye'den size yönelik bir tehdit oluştuğunda 28 ülkelik bu ittifak neredeyse rekor denebilecek bir sürede karar aldı ve Patriot bataryalarını getirdik. Bu  bence NATO'nun Türkiye için ne kadar kritik önemde olduğunu gösteriyor. 1952'den bu yana İzmir'de hep bir NATO üssü olmuş, bu Türkiye'nin de ittifaka olan bağını gösteriyor. Ve tabii çevrenize bakın. Ortadoğu, balkanlar, hemen tepenizde Rusya. Böyle bir coğrafyada biz çevrenizdeki potansiyel düşmanlara da "bakın burası NATO toprağı" diyoruz. Birşey yapmaya niyetlenirseniz bilin ki Türkiye NATO'dur" dedi.


    Hodges, çok tartışılan Türkiye'nin Çin'den füze alma kararını da açık sözlülükle değerlendirdi. "Tabii ki her ülke kendi istediği sistemi almakta özgürdür. Ama bir ittifakın içinde olmanın temel kuralı, sistemlerin ve prensiplerin birbiriyle eşgüdümlü olmasıdır" dedi.  

    Korgeneral Ben Hodges şunları söyledi; "bence sorun var. Çünkü Türkiye'nin almayı planladığı sistem NATO'nun anti-balistic füze sistemine hiçbir şekilde entegre olamayacak. Modern silahlar üretilirken, alt yüklenim, yazılım, taahhüt gibi bir dizi alt kalemle karşı karşıyasınız. Fişi takıp hiç sorun yaşamamayı bekleyemezsiniz. Güvenlik açıkları, siber erişim, korsanlık biz dizi sıkıntı var. Bence NATO, Çin yapımı bir savunma sistemini kendi sistemiyle eşleştirmeye hiçbir zaman izin vermez ve vermemelidir. Amerikan, ya da Fransız malı almanız ya da işin ekonomisi değil önemli olan. NATO ile kullanamayacağınız bir malı alıyor olmanız."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow