hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Özgür Üniversite güz dönemi başlıyor

    Özgür Üniversite güz dönemi başlıyor
    expand

    İstanbul Özgür Üniversite'nin 3 ay sürecek Güz Dönemi, 26-27 Ekim'de Mimar Sinan Üniversitesi Bomonti yerleşkesinde "Neoliberal Küreselleşme Çağında Bilim ve Sanat" sempozyumu ile açılacak. Bu dönem de felsefe, tarih, edebiyat, siyaset, resim, fotoğraf ve sinema gibi seminerlerin yanı sıra güncel gelişmelerin ele alındığı çalışmalar ile zenginleşecek.

    İki gün boyunca 4 oturumdan oluşacak olan açılış sempozyumunda Taner Timur, Alaeddin Şenel, Cengiz Gündoğdu, Fikret Başkaya, Kerem Cankoçak, Cem Terzi, Doğan Göçmen, Funda Karapehlivan, Kemal İnal, Rıfat Okçabal, Mutlu Parkan, Vefa Saygın Öğütle, Özgür Başkaya, Cenker Ekemen, Şener Özmen, Begüm Kösemen ve Cemal Dindar sunum gerçekleştirecek.

    Açılış konuşmasını Fikret Başkaya'nın yapacağı seminerin ilk oturumunda İzzettin Önder'in moderatörlüğünde, Taner Timur "Küresel Çağda Bilim, Teknoloji ve Demokrasi", Alaeddin Şenel "Neoliberal Çağda 'İlim' Teknoloji Arasında Paradoksal Bağlantılar", Kerem Cankoçak "Tarih Boyunca Bilim ve İktidar İlişkisi", Cem Terzi ise "Kapitalizm Kıskacında Doğa, Toplum ve Bilim: Onur Hamzaoğlu Olayı" konulu sunum yapacak.

    Kurtar Tanyılmaz'ın moderatörlüğünde ise, Doğan Göçmen "Düşüncenin ve Bilginin Metalaştırılması, Bilim Etiği ve Bilimin Toplumsal Ödevi Açısından Ne Anlama Gelmektedir?", Funda Karapehlivan "Kamusal'dan 'Özel'e mi? Üniversitenin Toplumsal Konumlanışı ve Bilimsel Bilgi Üretimi", Kemal İnal "Türkiye'de Bilimsel Alanda Radikal Değişim: Kamu Yararından Şirket Çıkarına", Rıfat Okçabal ise "AKP'nin Bilim ve Üniversite Politikaları: Piyasalaşma ve Gericileşme" konu başlıklarını tartışacak.


    Sempozyumun ikinci gününde Ahmet Öncü'nün moderatörlüğünde Mutlu Parkan "Günümüzde Sinema Ne Kadar Sanattır?", Vefa Saygın Öğütle "Müzikte Metalaşma, Kitleleşme ve Popülerleşme: Bağlantılar, Ayrımlar", Özgür Başkaya "Neoliberalizm Sürecinde Sanatçı Duruşu", Cenker Ekemen "Neoliberal Ekonomi Politikaları, Sinema Endüstrisi  ve Özgür Sinema" başlıklı sunumları yapacak.

    Nazan Üstündağ'ın moderatörlük yapacağı oturumda ise, Cengiz Gündoğdu "Yeniden İlkel Üretimde Türkiye'de Yazın", Şener Özmen "Sanatın Parası", Begüm Kösemen "Sermayenin İtibarlı Yatırım Aracı: Sanat, Türkiye'de Sanatın Pazarlanması", Cemal Dindar ise "24 Ocak-12 Eylül Darbesinden Gezi Direnişine Neoliberalizm ve Ruhsallık Bilgileri" başlıklı sunumları gerçekleştirecek.

    Sempozyum sonrası 28 Ekim'de başlayacak 3 aylık seminer programında Pazartesi günleri Kurtar Tanyılmaz tarafından "Çapulcunun Ekonomi Rehberi: Kapitalizmle derdim var", Salı günleri Sungur Savran "Çapulcunun Sırt Çantası", Çarşamba günleri İzzettin Önder tarafından verilecek "Krize Giden Yolda Küreselleşmenin Oluşturulması, Kurallar ve Dayatmaları", Perşembe günleri Doğan Çetinkaya tarafından "Karşılaştırmalı Devrimler Tarihi",Cuma günleri Cengiz Gündoğdu ile Felsefe Yolu seminerleri yer alacak.

    Özgür Üniversite'de Cumartesi günleri Taner Timur tarafından "Tanzimat, Yeni Osmanlılar, Jön Türkler Ve Kemalist Rejim Uluslaşma" başlığıyla seminer verilecek.  Cumartesi Seminerleri dizisinin bu yılki üst başlığı ise  "Neo-Liberal Çağda Direnişler Ve Toplumsal Ayaklanmalar" olacak. Cumartesi Seminerleri dizisinde İsmail Beşikçi, Fikret Başkaya ve Erdoğan Aydın'ın da aralarında bulunduğu 17 isim her cumartesi seminer verecek. Erkut Sezgin tarafından "Sinema ve Felsefe" semineri de cumartesi yapılacak çalışmalar arasında yer alıyor.

    Aralık ayından itibaren ise Ercan Kanar İle "Hukuk Seminerleri" ve Levent Safalı, Rejda Canpolat  ve Yılmaz Kurban'ın verecekleri "Alman İdealizmine Girişi"  seminerleri başlayacak.  Güz döneminde verilecek diğer seminerler ise şöyle: Gencer Yurtaş/Fotoğraf Atölyesi, Cengiz Gündoğdu,/ Hayat Dersleri, Haydar Özay / Resim Atölyesi, Erkut Sezgin /Dil Felsefesi.

    Özgür Üniversite'nin faaliyetleri, yayınları ve ders programı hakkında daha fazla ayrıntıyı www.ozguruniversite.org internet sitesinden ya da  (0212) 292 77 40 numaralı telefondan edinebilirsiniz.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow