hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Susan Buck-Morss İstanbul'a geliyor

    Susan Buck-Morss İstanbula geliyor
    expand

    ABD'li yazar ve akademisyen Susan Buck-Morss, Boğaziçi Üniversitesi'nin 150. yıl kutlamaları kapsamında 31 Ekim'de İstanbul'a geliyor. Türkçede kitapla Metis Yayınları'ndan okurla buluşan Buck-Morss, "Yerel-Aşırı Müşterekler" başlıklı bir tartışmaya katılacak.

    ABD'li yazar ve akademisyen Susan Buck-Morss, Boğaziçi Üniversitesi'nin 150. yıl kutlamaları için düzenlenen Boğaziçi Chronicles programı çerçevesinde 31 Ekim Perşembe günü İstanbul'da olacak.

    Cornell Üniversitesi, Kamu Yönetimi bölümünde siyaset felsefesi ve toplumsal teori, Sanat Tarihi bölümünde de Görsel Kültür dersleri veren Buck-Morss, "Yerel-Aşırı Müşterekler" başlıklı bir tartışma toplantısına katılacak ve konferans verecek. Toplantıda, "Akışlar ve Sınırlar", "Demokrasiyi Yeniden Çağırmak" ve "Yerel-Aşırı Müşterekler ve Küresel Kalabalıklar Üzerine" başlıkları tartışılacak.

    Frankfurt Okulu, özellikle de Adorno ve Benjamin'in eserleri hakkındaki özgün çalışmalarıyla çok yankı uyandıran Susan Buck Morss'un, Metis Yayınları'nca Türkçe okurla buluşturulan eserleri şunlar:

    Görmenin Diyalektiği (1989, Metis 2010) hem Walter Benjamin ve ünlü Pasajlar projesi üzerine kapsamlı bir düşünsel biyografi, hem kapitalizmin yarattığı kültürel değişimlerin ayrıntılı bir haritası, hem de "görme biçimleri" üzerine deneme mahiyetinde klasikleşmiş bir çalışma.

    Rüya Alemi ve Felaket (2002, Metis 2004) Doğu ve Batı bloklarının (SSCB ile ABD'nin) rüya âlemleri, ütopyaları arasındaki tekinsiz benzerliklerin altını çizen, sosyalist tahayyülün kapitalizminkine fazla sadık kaldığı için başarısız olduğunu gösteren, sunuş tekniğiyle de son derece özgün ve yaratıcı bir kitap.

    Hegel, Haiti ve Evrensel Tarih (2009, Metis 2012) ise Haiti devrimi ile Hegel'in ünlü efendi-köle diyalektiği kavrayışı arasındaki bağların izini sürerek, Avrupa Aydınlanması'nın tarihsel özgürlük projesi üzerindeki tekelini reddeden, evrensel sıfatına layık başka bir tarihin imkânlarını araştırıyor.

    Buck-Morss halen "Modernliğin Kozmolojisi Olarak Tarih" adlı bir kitap üzerinde çalışıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow