hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Jacques Ranciére İstanbul'a geliyor

    Jacques Ranciére İstanbula geliyor
    expand

    Demokrasi'den An-arşi'ye, Harflerden Estetik Teorisi'ne, Uyuşmazlık'tan Eşitlik'e kadar geniş bir alanda dünya felsefesinin dikkat kesildiği bir isim haline gelen Fransız filozof Jacques Ranciére, İstanbul'a geliyor.

    Politika ve Estetik alanındaki özgün yapıtları ile dünya felsefe sahnesinde kendine özel bir yer edinen Fransız filozof Jacques Ranciére, Monokl'un "Filozoflarla İstanbul"da projesi kapsamında, Bakırköy Belediyesi'nin desteğiyle 7-8 Aralık'ta Eşitlik ve Estetik Konferansı'na katılmak üzere ilk kez Türkiye'ye geliyor.

    Bakırköy Belediyesi Atatürk Spor ve Yaşam Köyü'nde iki gün sürecek konferansın ilk gününde estetik, ikinci günün de ise eşitlik teması ele alınacak. Konferansın ilk gününde açılışın ardından Jacques Ranciére, Ahmet Soysal ile birlikte "Bugün Sanatı Düşünmek" konusunu tartışacak. Aynı gün Nami Başer'in moderatörlüğünde Ranciére, Ahmet Soysal ve Bernard Aspe'nin de katılımıyla "Duyulurun ve Düşünülürün Estetiği" konulu bir açık oturumda konuşacak.

    8 Aralık'ta konferansın ikinci gününde ise Ahmet Soysal'ın "Kökensel Eşitsizlik" ve Volkan Çelebi'nin "Eşit Ortaklık" konulu sunumlarının ardından Fransız düşünür, Bernard Aspe ile birlikte, "Eşitlik ve Uyuşmazlık" başlıklı bir oturumda dinleyicileriyle bir araya gelecek.

    Son gün, "Demokrasi, An-arşi ve Praksis" konulu açık oturumda ise Ranciére'e, Zeynep Gambetti, Volkan Çelebi, Ahmet Soysal, Bernard Aspe eşlik edecek.

    Herkese açık ve ücretsiz olacak konferansa "editor@monokl.net" adresinden önceden kayıt da yaptırılabiliyor. Her iki gün de konferans, 15.30 ile 21.00 saatleri arasında sürecek.

    2000'lerde estetik teorisi görsel sanatlarda bir referans haline gelen Rancière, 1960'larda da Marksist düşünür Louis Althusser ile beraber "Kapital'i Okumak"ı yazmıştı. Paris-VIII (St. Denis) Üniversitesi'nde felsefe profesörü olarak yıllarca görev yapan Rancière'in, Türkçe'de de çok sayıda kitabı yayımlandı. Rancière'in "Tarihin Adları", "Siyasalın Kıyısında", "Özgürleşen Seyirci", "Filozof ve Yoksulları" adlı kitapları Metis Yayıncılık'tan; "Estetiğin Huzursuzluğu" adlı kitabı İletişim Yayınevi'nden; "Uyuşmazlık Politika ve Felsefe" ve "Estetik Bilinçdışı" Ara-lık Yayınları'ndan; "Görüntülerin Yazgısı" adlı eseri ise Versus Kitap Yayınları'ndan okurla buluşmuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow