hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Yaşarken Yazılan Tarih"

    Yaşarken Yazılan Tarih
    expand

    Metis Yayınları, Gezi Parkı eylemleri sırasında yayınına son verilen NTV Tarih dergisinin "Gezi Direnişi" konulu son sayısını kitap olarak bastı.

    Gezi Parkı eylemleri sırasında hazırladıkları "Gezi Direnişi" konulu 54. sayısı son sayısı olan ve yayınına son verilen eski NTV Tarih dergisinin o sayısı Metis Yayınları tarafından basıldı. "Yaşarken Yazılan Tarih - Gezi Direnişi ve Halk Hareketlerinin Geçmişi" adıyla çıkan kitap derginin son sayısında yer alan yazı ve görsellerden oluşuyor.

    Kitabın sunuş yazısında, "Yaşanmış olanı ne kadar iyi bilirseniz bilin, yaşanmakta olanı ne kadar iyi okursanız okuyun, yaşanacakları her zaman kestiremezsiniz. Türkiye 2013 Haziranı’nda, tarihinde benzeri görülmemiş boyutlara ulaşan kendiliğinden eylemlere sahne oldu. Taksim Gezi Parkı’nda başlayan direniş hareketi yurt geneline yayıldı. Siyasal iktidarın çeşitli uygulama ve anlayışlarını protesto eden insanlar üç hafta boyunca meydanları, sokakları doldurdu. Canlar gitti, canlar yandı; yürekler acıyla, öfkeyle, bazen umutsuzluk bazen umutla, coşkuyla doldu. Biz de NTV Tarih dergisi olarak, olayları tarihselleşecek özgün çerçevesi içinde bütün yönleriyle okurlarımıza sunmaya hazırlanırken, her zamanki gibi işimizi yapıyor, 54. sayımızı oluşturduğumuzu sanıyorduk. Yanılmışız. Meğer o hummalı çalışma, bu kitabı oluşturmak içinmiş. Hazırladığımız sayının basılmayacağı,üst yönetim kararı olarak bildirildi, ardından dergi tümden kapatıldı" denildi.

    Gürsel Göncü tarafından yayına hazırlanan kitabın kapak tasarımını ise, Taha Alkan tarafından çizilen resim ile Candan İşcan yaptı.

    Yeni Organlar Yeni Hayatlar

    Metis Yayınları'ndan çıkan bir diğer kitap ise, Aslıhan Sanal'ın Türkiye'de organ nakline dair titiz bir çalışmasının ürünü olan "Yeni Organlar, Yeni Hayatlar - Organ Nakli, Ahlak ve Ekonomi". Organ naklinin görece kısa tarihini ve kişisel, toplumsal, ahlaki, teknolojik ve ekonomik yönlerinin ele alındığı kitapta, organ nakli geçiren hastaların hikâyeleri, yeni organların bu kişilerin hayata bakış açıları, dünyayı ve kendilerini algılama biçimlerini nasıl değiştirdiği ve bu değişimle başa çıkmak için ne tür yöntemler geliştirdikleri yer alıyor.

    Babalarından aldıkları böbreği bir tahakküm aracı gibi görüp reddeden, eşlerinden böbrek aldıktan sonra karakterleri birden değişen, nakledilecek organ bulmak amacıyla ülke ülke dolaşan, parayla organ satın alma konusunda ahlaki ikilemlere düşen, ölüme yaklaştıkça hayatı ve kendilerini sorgulayan hastaların iç dünyası tüm gerçekliğiyle gözlerimizin önünde beliriyor.

    Kitabında hastaların öznel deneyimlerinin yanı sıra organ nakliyle ilgili yasal düzenlemelere ve yasadışı uygulamalara, organ ticareti ve mafyasına, bedenin metalaşmasına, toplumun ölüm, intihar ve akıl hastalığına bakışının organ nakli üzerindeki etkilerine de eğilen Sanal, okuru birbiriyle bağlantılı sayısız öğeden örülü karmaşık bir evrenle tanıştırıyor. Hastaları, doktorları ve organ nakline dair her türlü teknoloji ve uygulamayı içeren bu evrenin dönüşen ve dönüştüren yapısını anlatırken, aynı zamanda genel insanlık durumuna dair önemli belirlemelerde bulunuyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow