hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Efsane İsimlerle "Araftaki Kramponlar"

    Efsane İsimlerle Araftaki Kramponlar
    expand

    Yıllarını futbola adamış, bu uğurda pek çok yayına imza atmış gazeteci Behram Kılıç, bu kez okuyucusunu müthiş bir nostalji yolculuğuna çıkarıyor. Caretta Yayınları'ndan Tortuga markasıyla raflarda yerini alan "Araftaki Kramponlar" 80'li ve 90'lı yılların yıldız oyuncularıyla futbolun o dönemki naif ortamına ışık tutuyor.

    "Araftaki Kramponlar", döneminin efsane olmuş isimlerinin kendi ağızlarından sıra dışı hikâyelerini aktarıyor. Yeşil Sahaların ince ve zarif beyefendisi Oğuz Çetin'den şöhretin esiri bir kral; Tanju Çolak'a, "Sarı Fırtına" lakabını sonuna kadar hak eden Metin Tekin'den futbol dünyasının "Kibar Feyzo"su Feyyaz Uçar'a en güzel yıllarını meşin yuvarlağın peşinde geçiren pek çok isim, Behram Kılıç'ın bu arşivlik derlemesinde bir araya geliyor, sahnede onların hayatları ama arka planda bütün bir Türk futbolunun fotoğrafı okuyucuyu bekliyor.

    Dostluğun ve Kardeşliğin Dönemi: 80'li Yıllar…

    Pek çok alanda olduğu gibi futbolda da son 30 yılda âdeta devrim yaşandı… Değişen, gelişen dünya düzeninde çamur birikintileri arasında engebelerle dolu maç alanlarının yerini yemyeşil çim sahalar, taraftar için ayrılmış beton duvarların yerini ise lüks localar aldı. Futbolun yokluk döneminde bu işe gönül veren dönemin yıldız isimleri ise tam da futbol sektörü büyürken yeşil çimlere veda ettiler; ettiler ama dost meclisinde hâlâ tebessümle hatırlanan anılar bıraktılar peşlerinde… Behram Kılıç, işte bu sebeple onlara "Araftaki Kramponlar" diyor: "Onlar toprak sahada da oynadılar, çim sahada da. Otobüsle de deplasmana gittiler, özel uçakla da. İnternetin, cep telefonunun, PlayStation'ın olmadığı bir dönemde; dostluğun, muhabbetin keyfini çıkardılar. Şimdilerde bir takımda 2-3 sezon kalmayan futbolculara inat ortalama 15 sene aynı takımda ter döktüler. Bazen kata imza attılar, bazen bir otomobile. Ama çoğunlukla da boş mukaveleye. Kısacası onlar yokluğu da gördü, varlığı da…"

    Her Şeyin Para Olmadığı Zamanların Futbolcuları…

    Atılan imzaların değil verilen sözlerin değerli olduğu bir zamanda rakibe saygılı, hakemle didişmeyen, seyirciyi tahrik etmeyen oyunculardı onlar; Oğuz Çetin, Metin Tekin, Ünal Karaman, Uğur Tütüneker, Hayrettin Demirbaş, Hami Mandıralı, Feyyaz Uçar, Mehmet Özdilek, Hamza Hamzaoğlu, Aykut Kocaman, Bülent Uygun, Hasan Vezir kendi ağızlarından sıra dışı hikâyelerini anlatıyorlar bu kitapta… Caretta Yayınları'ndan Tortuga markasıyla okuyucusuyla buluşan "Araftaki Kramponlar" aynı zamanda Türk futbolundaki değişimin, futbolumuzun nereden nereye geldiğinin de resmini çiziyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow