hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Negri İstanbul'a geliyor

    Negri İstanbula geliyor
    expand

    Ünlü komünist felsefeci Antonio Negri, MonoKL Yayınları'nın Bakırköy Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği uluslararası konferans kapsamında İstanbul'a gelecek. Negri, 27-28 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek "Yeni Özgürlük ve Özne Biçimleri" konferansına katılacak.

    Michael Hardt ile birlikte 2000 yılında yayınlanan "İmparatorluk" adlı kitaplarında küresel egemenliğin yeni biçimini tanımlayan Antonio Negri, dünya çapında bir etki yaratmışlardı. Bu kitaplarında sosyalist kuramda da köklü bir paradigma değişikliği öneren ve bunun teorisine girişen Hardt ve Negri, emperyalizm teriminin artık durumu açıklayamadığını, bunun yerine ulus-devletler kadar ulusüstü kurum, şirket ve STK'ları da içeren, her yere yayılan bir emperyal ağın var olduğunu savundular. Bu yeni egemenlik biçimini, düşmanı ve alanı belirsiz, sürekli bir küresel savaş hali olarak da anlatan Hardt ve Negri, bu durumun yaşamın her alanına yayılıp, demokrasinin süresiz askıya alınmasına zemin hazırladığını ve "Küresel bir Apartheid" düzenine girildiğini anlatmışlardı.

    Yeni bir öznellik tanımlamışlardı: Çokluk

    Tanımladıkları bu küreselleşme biçiminin aynı zamanda sayısız küresel ortaklaşma biçimine de hayat verdiğini ve son yıllardaki direnişlerde bunun görüldüğünü belirten Hardt ve Negri, farklı emek biçimlerinin kendi tekilliklerini koruyarak birlikte ortak zeminler geliştirdiklerini ve bunların her tür üretimin koşulu haline geldiğini ileri sürmüşlerdi. Bu ortak payda temelinde etkileşim içinde olan tekilliklerin farklılıklarından vazgeçmeden bir araya geldiklerini anlatan Hardt ve Negri, buradan hareketle "Çokluk kavramını geliştirmiş ve 2004 yılında da bu kitaplarını yayınlamışlardı. Hardt ve Negri, "Çokluk"u, sözünü ettikleri tekillik ve ortaklık dinamiğinden doğan öznellik olarak tanımlamışlar ve ne halk gibi türdeş ne de kitleler gibi parçalı olmadığını vurgulamışlardı.

    "Tekilliklerden örülü ağ"

    Hardt ve Negri'ye göre, her bariyeri aşan kontrolün tektipleştirici gücünden uzaklaşan daha melez bu öznellikler özdeşlik olmaktan çıkarak, tekillikler oluyor ve bu tekilliklerden örülü ağ hareketi de küresel kapitalist hiyerarşiler için sürekli bir tehdit oluşturuyordu.

    27-28 Nisan'da İstanbul'da
     
    Dünya çapında etki yaratan bu görüşlerin sahibi Antonio Negri, MonoKL Yayınları ve Bakırköy Belediyesi'nin "Filozoflarla İstanbul'da" konferans serisi kapsamında düzenlenen ve iki gün sürecek "Yeni Özgürlük ve Özne Biçimleri" konferansı kapsamında İstanbul'da olacak. Konferans 27-28 Nisan tarihleri arasında Bakırköy Belediyesi'nin Yunus Emre Kültür Merkezi'nde olacak.

    Agamben de gelmişti

    Bakırköy Belediyesi - Monokl Yayınları, 30 Kasım-3 Aralık 2012 tarihlerinde düzenledikleri "Demokrasiler Çağında Uygarlık" başlıklı konferansta da Giorgio Agamben'i Türkiyeli okurları ve dinleyiciler ile buluşturmuştu.

    Otonomistlerin önde gelen isimlerindendi

    İtalyan felsefeci Antonio Negri, Alman tarihselciliği üzerine hazırladığı bitirme teziyle felsefe diplomasını aldıktan sonra iki yıl Benedetto Croce Tarihsel Çalışmalar Enstitüsünde çalıştı. 1959 yılında Hukuk profesörlüğüne hak kazandı ve 1967 yılına kadar Padua Üniversitesi'nde görev yaptı.1967 yılında ayrıca Devlet Doktrinleri profesörü olarak atandı.Bir çok yayımcılık faaliyetinde bulundu. İtalyan Sosyalist Partisi'nin yerel bir yayın organı olan Progresso Veneto dergisinin yöneticiliğini yaptı.Daha sonra sosyalistlerin Hıristiyan Demokrat Parti'yle koalisyon yapması sonucu Negri bunu kabul etmeyerek partiden ayrıldı.

    Aldo Moro cinayetiyle suçlanmıştı

    Bu tarihten sonra Kızıl Defterler (Qaderni Rossi) adlı dergide yazmaya başladı. Bu sırada farklı felsefe dergilerinde de (Aut-Aut, Critical del Dretto) yazıları yayımlandı. Yeni bir siyasal oluşum çevresi olan Potere Operairo'da Negri önplana çıkan bir kuramcı oldu. Autonomia hareketi bu dönemde doğdu ve Negri bu ayaklanmanın sorumlularından biri olarak suçlandı. Bu suçlamalardan aklandı, ancak daha sonra, 1979 yılında, Kızıl Tugaylar'ın Aldo Moro'yu kaçırıp öldürmelerinin sonrasında yapılan soruşturmalara bağlı olarak suçlanıp tutuklandı. Negri'nin Kızıl Tugaylarla'la ilişkisi kanıtlanamadı. Buna rağmen dört buçuk yıl hapiste kaldı ve Radikal Parti'nin listesinden cezaevindeyken İtalyan Parlamentosu'na seçilerek serbest kaldı. Ancak dokunulmazlığı kaldırıldı ve Negri bunun sonucunda İtalya'yı terk etmek zorunda kaldı. 1997'ye kadar Fransa'da yaşadı ve o yıl İtalya'ya geri döndü. Kalan hapis cezasını çekmek için yeniden hapse konuldu.

    Türkçe'deki kitapları

    Negri'nin dünya çapında etki yaratan ve Türkçe'de de yayınlanan kitapları ise şöyle:

    İmparatorluk
    Michael Hardt, Antonio Negri
    Çeviren: Abdullah Yılmaz
    Ayrıntı Yayınları



    Çokluk

    Michael Hardt, Antonio Negri
    Çeviren: Barış Yıldırım
    Ayrıntı Yayınları



    Ortak Zenginlik
    Michael Hardt, Antonio Negri
    Çevirenler: Efla-Barış Yıldırım
    Ayrıntı Yayınları



    Marx Ötesi Marx Grundrisse Üzerine Dersler
    Antonio Negri
    Çeviren: Münevver Çelik
    Otonom Yayıncılık



    Duyuru
    Michael Hardt, Antonio Negri
    Çeviren: Abdullah Yılmaz
    Ayrıntı Yayınları



    Yıkıcı Politika 21. Yüzyıl İçin Bir Manifesto
    Antonio Negri
    Çeviren: Akın Sarı
    Otonom Yayıncılık



    Devrimin Zamanı
    Antonio Negri
    Çeviren: Yavuz Alogan
    Ayrıntı Yayınları


    Avrupa ve İmparatorluk Kurucu Bir Süreç Üzerine Düşünceler
    Antonio Negri
    Çeviren: Kemal Atakay
    Otonom Yayıncılık


    İmparatorluktaki Hareketler Geçişler ve Görünümler
    Antonio Negri
    Çeviren: Kemal Atakay
    Otonom Yayıncılık


    Aykırı Spinoza
    Antonio Negri
    Çevirenler: Eylem Canaslan - Nurfer Çelebioğlu
    Otonom Yayıncılık


    Bizim Gibi Komünistler
    Felix Guattari, Antonio Negri
    Çevirenler: Barış Özçorlu, İlkay Sümer, Mustafa Erata
    Otonom Yayıncılık


    Yaban Kuraldışılık Spinoza Metafiziğinin ve Siyasetinin Gücü
    Antonio Negri
    Çeviren: Eylem Canaslan
    Otonom Yayıncılık
    Tükendi

    Dionysos'un Emeği Devlet Biçiminin Bir Eleştirisi
    Michael Hardt, Antonio Negri
    Çeviren: Ertuğrul Başer
    İletişim Yayınevi
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow