hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aydın Doğan Ödülü sahiplerini buldu

    Aydın Doğan Ödülü sahiplerini buldu
    expand

    "2013 Aydın Doğan Ödülü" sahiplerini buldu. Ödül, Türk müziğine katkılarından dolayı sanatçı Prof. Dr. Nevzad Atlığ ve Türk Musikisi Vakfı'na verildi.

    Hilton Convention Center'da düzenlenen ve Aydın Doğan Vakfı'nın geçmiş yıllarda verdiği ödülleri konu alan sinevizyon gösterimiyle başlayan "2013 Aydın Doğan Ödülü" töreninde konuşan Bağış, Boston'daki patlamaları kınayarak, Boston halkına "geçmiş olsun" dileğinde bulundu.

    Aydın Doğan Vakfı Kurucu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan'a ve kızı Arzuhan Doğan Yalçındağ'a, çözüm sürecine verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, vakfın Türk müziği alanında ödül vermesine değindi.

    Bu alanda ödül verilmesini çok anlamlı bulduğunu kaydeden Bağış, müzik denilince insanın aklına nota, makam, bestekar, muhteşem sesleriyle kulaklara hitap eden sanatçılar ve yılların eskitemediği şarkıların geldiğini ifade etti.

    "Bu gecede Ertaş'ı, Tatlıses'i, Gencebay'ı, Gürses'i, Say'ı anmamak olmaz"

    Bağış, müziğin, yüzyıllar içerisinde birçok değişim geçirse bile özünde aynı kalan bir iletişim metodu olduğunu aktararak, şöyle devam etti: "Kainatı anlamak için evvela kendimizi bilmek, kendimizi bilmek için de evvela kendimizle iletişime geçmemiz şarttır. Kendimizle iletişim konusunda müzikten daha önemli bir platform bulamayız. Bu nedenle Mevlevilerin müziği Hakk'a ulaşmanın bir yöntemi olarak kullanılmıştır.

    Neredeyse bütün inanç ve medeniyetlerin mistik ayinlerinde müzik, ritm, efsunlu besteler bulunmaktadır. Farklı bir hissiyat yaratmamızı sağlayan platformdur müzik. Müzik ya da musiki, kendi iç dünyalarımıza açılan en büyük penceredir. İşte o pencerelerden içeri sızan aslında toplum olarak biziz. Müziğin insanları birbirine gönülden bağlayan görülmez ipleri vardır. Bu ülkenin sanatçıları farklılıklarımız olmasına rağmen bizleri birleştirme konusunda, çözüm sürecinde yaratmaya çalıştığımız duygular konusunda çok büyük şeyler başarmıştır.

    Müzik, insanı alır farklı yerlere götürür. Müziğin gücüne karşı gelinmez. İşte müziğin dilinin evrensel olduğunu vurgulayan, bize de farklı kültürlerle buluşabilme imkanı sağlayan Türk
    musikisinin bu akşam ödüllendiriliyor olmasını ben çok önemli buluyorum. Bir Aşık Veysel'i, Itri'yi, Neşet Ertaş'ı, Dede Efendi'yi bu topraklardan ayrı ve kültürümüzden farklı görmek ayrımcılıktan başka bir şey değildir. Bu yüzden Zeki Müren gibi Kazancı Bedih'i, Sezen Aksu ile birlikte Neşet Ertaş'ı, Fazıl Say ile İbrahim Tatlıses'i, Orhan Gencebay ile Müslüm Gürses'i bu gecede anmamak olmaz. Bizim sanatçılarımız gerçekten bizi biz yapan değerlerimiz."

    Ödülü, Bağış ve Doğan beraber verdi

    Bağış'ın konuşmasının ardından, 17 yıldır kültür, sanat, edebiyat, bilim gibi her yıl farklı alanda, alanının en saygın, tanınmış, ülkesine, dünyaya ve insanlığa katkılarda bulunmuş, mesleğinin zirvesindeki kişilere layık görülen ödüller, bu yılki sahiplerine sunuldu.

    Bu yıl, "Türk Müziği" alanında Prof. Dr. Nevzad Atlığ ve Türk Musikisi Vakfı'na ödül verildi.

    Ödülleri Bağış ve Aydın Doğan, Atlığ'a ve Türk Musikisi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Belgin'e verdi.

    Ödülünü aldıktan sonra kısa bir konuşma yapan Atlığ, Türk müziğine hayatını vakfeden biri olarak aldığı ödülden büyük mutluluk duyduğunu kaydederek, "Bu ödülü hayatım boyunca gururla taşıyacağım. Herkese mutluluklar diliyorum" dedi.

    Belgin ise vakıf adına ödülü almaktan onur duyduğunu dile getirerek, "Sanatın bu şekilde ödüllendirilmesi vakfımıza büyük güç vermiştir. Çalışmalarımız daha farklı devam edecek" ifadelerini kullandı.

    Etkinlik, Atlığ ve Faruk Salgar yönetimindeki İTÜ Konservatuvarı Türk Müziği Korosu konseriyle sona erdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow