hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yerli yapımlar Çin yolcusu

    Yerli yapımlar Çin yolcusu
    expand

    Türk sinemasının farklı türdeki yapımları, "2013 Çin'de Türk Kültür Yılı" etkinlikleri kapsamında Uluslararası Pekin Film Festivali'nde tanıtılacak.

    Yarın Pekin'de düzenlenecek gala gecesinde, 140 kişilik özel bir gösteriyle başlayacak kültür yılı etkinliklerinde Türk filmleri de görücüye çıkacak.

    Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) Koordinatörü Ayşe Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çinlilerin yerli filmlerimize ilgi gösterdiğinden Pekin Film Festivali'ne bir "Türk filmleri panoraması" yaptıklarını belirtti.

    Uzakdoğu'da romantik ve aksiyon türlerindeki filmlerin daha çok sevildiğini vurgulayan Sönmez, "3 senedir Çin ile sinema alanında ilişkilerimiz çok iyi gidiyor. Ülke olarak bize güven ve sempati duyguları üst düzeyde" dedi.

    Sönmez, Türkiye'deki oyuncuların ve yazılan senaryoların artık daha genelin dikkatini çekecek boyuta ulaştığını dile getirerek, "Geçen yıl orada panorama yapma teklifi bizden gitmişti ancak bu yıl onlar bizden festivale katılmamazı istedi. Zaten geçen yıl en çok ziyaret edilen stantlardan birisi oldu bizim açtığımız stant. Artık Çin'in şifresini çözdüğümüze inanıyoruz. Bundan böyle Uluslararası Pekin Film Festivali, Cannes, Berlin film festivalleri gibi her yıl katılacağımız bir etkinlik oldu" diye konuştu.

    20 film arasından 5'ini görmek istediler

    Çin'de bugüne kadar katıldıkları etkinliklerin ardından iki ülke arasında güzel işbirliklerinin başladığını bildiren Sönmez, şöyle devam etti:

    "Animasyon alanında üniversiteler arası işbirliği başladı. Yakın zaman içinde ortak bir animasyon film yapmak, üniversiteler arası değişim programları başlatmak istiyorlar. Eskişehir Anadolu Üniversitesi'yle bir süreç başlattık.

    Çin ile Türkiye arasında çok büyük benzerlikler var. Çin'de teknoloji ve insan gücü var. Üstelik iki ülke de birbirine çok benziyor, hikayeler bile benzer özellikler gösteriyor. Birçok ülkeye kapalı olmalarına rağmen bize karşı çok açıklar. Bu nedenle daha fazla işbirliği yapmak istiyorlar bizimle."

    Türkiye panoraması için aralarında "Aşk Tesadüfleri Sever", "Behzat Ç: Seni Kalbime Gömdüm", "Adalet Oyunu", "Zenne", "Anadolu Kartalları", "Çanakkale 1915" gibi filmlerin de bulunduğu 20 film seçkisi gönderdiklerini anlatan Sönmez, şunları kaydetti:

    "Festival için çok sayıda film gönderdik, onlar aralarından gösterilmesini istedikleri yapımları seçti. Geçen yıl Bağımsız Sundance Film Festivali'nde dramatik dalda Dünya Sineması Jüri Özel Ödülü'ne layık görülen Raşit Çelikezer'in yazıp yönettiği, başrollerini Selen Uçer ve Serdar Orçin'in üstlendiği, normal yollarla çocuk sahibi olamayınca illegal yollarla evlat edinen bir çiftin yaşadığı sıkıntıların anlatıldığı 'Can' da bulunuyor.

    Ayrıca Ömer Faruk Sorak'ın yönettiği, Mehmet Günsur ve Belçim Bilgin'in rol aldığı romantik film 'Aşk Tesadüfleri Sever', Hasan Tolga Pulat'ın yönettiği 'Güzel Günler Göreceğiz', Ahmet Haluk Ünal'ın yönettiği 'Saklı Hayatlar' ve Yeşim Sezgin'in yönettiği 'Çanakkale 1915' Çinlilerle buluşacak."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow