hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3 kişiden biri tek sigara ile bağımlı oluyor

    3 kişiden biri tek sigara ile bağımlı oluyor
    expand

    Sigarayı ilk kez deneyen her üç kişiden birinin, tek bir sigara ile bağımlı hale geldiği bildirildi.

    Medical Park Antalya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzman Dr. Evren Toprak, sigarayı ilk kez deneyen her üç kişiden birinin, tek bir sigara ile bağımlı hale geldiğini bildirdi.

    Uzman Dr. Evren Toprak, yaptığı yazılı açıklamada, sigara tiryakiliğinin, "en öldürücü toplumsal zehirlenme olayı" olduğunu belirtti. İnsanları sigaraya bağımlı hale getiren maddenin nikotin olduğunu vurgulayan Toprak, nikotinin kalp atışlarını hızlandırdığını, tansiyonu yükselttiğini, kanın pıhtılaşma riskini artırdığını kaydetti.

    Toprak, açıklamasında, "Erkeklerde tüm kansere bağlı ölümlerin yüzde 35'inin, kadınlarda ise yüzde 15'inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 90'ının nedeni sigaradır. Sigara içmeyen ancak dumanına maruz kalanlarda akciğer kanseri riski 3 kat artmıştır" dedi.

    Sigara içenlerde akciğer kanseri dışında ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, mesane, böbrek, prostat ve rahim ağzı kanseri riskinin de 30 kat yükseldiğine işaret eden Evren Toprak, sigaranın, kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan akciğer hastalıklarının en önde gelen sebebi olduğunun da altını çizdi. Toprak, sigara kullananlarda bu hastalıklardan ölüm riskinin, içmeyenlerden 40 kat fazla olduğunu bildirdi.

    "Eroin ve kokainden farkı yok"

    Bağımlılık ortaya çıkarma özelliği açısından sigaranın, eroin, kokain ve alkolden hiçbir farkı olmadığının altını çizen Toprak, sigarayı ilk kez deneyen her üç kişiden birinin tek bir sigara ile bağımlı hale geldiğini açıkladı. Toprak, bir dal sigara içildiğinde, ortalama 10 saniye gibi kısa bir sürede
    yanaktan emilen nikotinin, beyne ulaşarak, eroin ve kokain gibi maddelerin etkilediği merkezi uyararak bazı hormonların salınmasına neden olduğunu anlattı.

    Sigara alışkanlığının tıbbi bir bozukluk olduğunu kaydeden Toprak, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

    "Nikotin psikolojik bağımlılığın yanı sıra fiziksel bağımlılık da yapar. Sigara içilmediğinde vücuttaki nikotin miktarı azalır ve vücut bunun yoksunluğunu
    duymaya başlar. Yaklaşık üç hafta süren huzursuzluk, uykusuzluk, bazen uykuya eğilim, sinirlenme, aşırı tepki verme, bazen kabızlık, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlar yaşanabilir. Bu yoksunluk belirtileri her üç kişiden ikisinde görülebilir. Şiddeti kişiden kişiye değişir. Bu dönem aynı zamanda sigara içme isteğinin en yoğun olduğu dönemdir ve genellikle kişi en çok bu dönemde zorlandığı için sigaraya yeniden başlar. Sık tekrarlanan sigara içme eylemi, günlük hayatındaki pek çok faaliyeti ile ilişkilendirilmiştir. Dolayısıyla sigarayı bırakmaya çalışırken günlük hayatındaki pek çok şey kişiye sigarayı hatırlatacak ve istek uyandıracaktır. Sigara bırakıldığında 2-3 hafta süren fiziksel yoksunluk belirtilerinin yanı sıra günlük hayattaki sigarayı çağrıştıran unsurlar da zorlayacaktır. Hatta fiziksel yoksunluk belirtileri ortadan kalktıktan sonra da kendini hissettirecektir."

    Toprak, sigarayı bırakmayı deneyip tekrar başlamanın iradesizlik anlamına gelmediğini, sigara bırakma çabası içindeki kişilerin kendilerini yargılamamaları gerektiğini de bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow