hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çiçek aşısı virüsü tümörü küçülttü!

    Çiçek aşısı virüsü tümörü küçülttü
    expand

    Çiçek hastalığının kökünün kurutulması için aşılarda kullanılan bir virüsün genetik olarak değiştirilmiş hali, ağır seyreden karaciğer kanserinden hayatta kalma olasılığını üçe katladı.

    Sonuçları New Scientist dergisinin internet sayfasında yayımlanan deneysel tedavi çerçevesinde, hepatosellüler karsinom hastası 30 kişiye, kod adı JX-594 olan, genetik değişikliğe uğratılmış virüsten bir ay süreyle doğrudan karaciğerdeki tümöre 3 doz verildi.

    Gönüllülerin yarısına virüsün düşük dozu, diğer yarısına yüksek dozu verilirken, düşük doz verilenlerin ortalama olarak 6,7, yüksek doz verilenlerin ise 14,1 ay yaşadıkları, en yüksek dozu alan hastalardan 2'sinin tedaviden iki yılı aşkın bir süre sonra hala hayatta oldukları belirtildi.

    Pexa-Vec marka adı altında tedaviyi geliştiren San Franciscolu Jennedrex şirketinin başkanı Laurent Fischer, tedaviyi, "Çok önemli hayatta kalma avantajı" olarak nitelendirirken, virüsün, ana tümörü küçültmenin yanı sıra yayılabildiği ve karaciğer dışında herhangi bir ikinci tümör varsa onu da küçülttüğü kaydedildi.

    Araştırma ekibinin başkanı David Kirn, tedavi sırasında MRI taramalarında bazı tümörlerin tamamen kaybolduğunun, çoğunun kısmen yıkıma uğradığının gözlendiğini ifade ederek, bu yıkımın, asıl ve ikincil tümörlerde eşit biçimde belirgin olduğu bildirildi.

    Leeds Üniversitesi'nden Alan Melcher, klinik deneyi, "kanserlerin tedavisi için yeni bir yöntem bulunması yönünde ileri doğru atılan heyecan verici bir adım" olarak nitelendirdi.

    Melcher, virüsle tedavinin, geleneksel kemo veya radyoterapiyle karşılaştırıldığında sadece hafif, grip benzeri yan etkileri olduğuna dikkati çekerek, daha geniş kapsamlı deneylerle başarısı kanıtlanırsa, 5 yıl içinde hastaların bu tedaviden faydalanabileceğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow