hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3 milyon kişi hepatit B virüsüne enfekte

    3 milyon kişi hepatit B virüsüne enfekte
    expand

    Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kişinin hepatit B virüsü ile enfekte olduğu tahmin ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hastalığın görülme sıklığının bölgelere göre değişmekle yüzde 2-8 arasında olduğu açıklandı.

    Yapılan çalışmalarda hepatit B görülme sıklığının batıdan doğuya gidildikçe arttığı, Diyarbakır'da hepatit B görülme oranının yüzde 10'lara ulaştığı belirtiliyor.  

    Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, Antalya'da 13-17 Mart tarihlerinde gerçekleşecek Klimik Kongresi'nde hepatit B ve gebelik başta olmak üzere çeşitli konular ele alınacak. 


    Sinsi seyirli bir hastalık olan hepatit B'nin sıklıkla karaciğer kanseri ve siroza ilerleyene kadar klinik bulgu ve şikayetlere neden olmuyor.

    Genellikle 
    rutin tarama, kan verme, ameliyat öncesi hazırlık gibi durumlarda tesadüfen tanı konuluyor. 

    Antalya'da gerçekleştirilecek Klimik Kongresi'nde, Türkiye'de çok yaygın görülen hepatit B'nin gebe ve bebek üzerine etkisi, hepatit B'li gebe nasıl takip edilmeli, ne zaman tedavi edilmeli, tedavi edilecekse hangi ilaçlar seçilmeli, tedavide seçilen ilaçların bebek üzerine etkisi gibi konularda görüş alışverişinde bulunulacak. 

    Anne adayı hamileliği boyunca düzenli takip edilmeli

    Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği üyesi ve Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlım Aktuğ Demir, hepatit B taşıyıcılığının gebeliğe engel bir durum olmadığı, burada önemli olanın anne adayının hamileliği boyunca düzenli olarak enfeksiyon hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum kliniği ile takip edilmesi olduğu anlattı. 

    Nazlım Aktuğ Demir, hastalığın yaygınlığı ile hepatit B'nin bulaşma yolları arasında yakın ilişki olduğunu vurguladı.  "Türkiye'de hepatit B'nin başlıca bulaşma yolu aile içi geçiş... Gebelerde
    anneden bebeğe geçiş daha az görülmekte. Hepatit B virüsünün bulaşması, aile içinde çocukluk ve ergenlik dönemde gerçekleşmektedir. Türkiye'de kronik karaciğer hastalıklarının demografik profili de bu kanıyı desteklemektedir. Bu durum yeni doğanların, çocukların aşılanmasının ve ailelerin bulaş yolları hakkında bilgilendirilmesinin önemini göstermektedir. Hepatit B'nin bulaşma
    riskinin yüksek olduğu kişiler bu virüsün yaygın olduğu bölgede doğanlar, hepatit B virüsü taşıyan kişilerle aynı evde yaşayanlar, uyuşturucu kullananlar, birden fazla cinsel partneri olan veya cinsel yolla bulaşan bir hastalık öyküsü olanlar, eşcinsel erkekler, cezaevinde kalan tutuklular, diyaliz hastaları ve sık kan nakli yapılan kişilerdir."

    Demir, Hepatit B enfeksiyonunun kişiye ve topluma verdiği maddi ve manevi hasarı azaltmanın başlıca yolunun hastalıktan korunmak olduğunu söyledi.  Bir yandan aşılama programları yürütülürken bir yandan da mevcut hastaların tanımlanması ve risk gruplarının hastalıktan korunması için tedbir alınması gerektiğini de ekledi.  

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow