hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hamilelik için gün sayıyor

    Hamilelik için gün sayıyor
    expand

    Dünyada ilk kez kadavradan rahim nakli gerçekleştirilen Derya Sert, hamilelik için gün sayıyor.

    Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi ve Estetik Rekonstrüktif Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, dünyada kadavradan rahim nakli yapılan ilk kişi olan 21 yaşındaki Derya Sert'e embriyo naklini, Nisan ayında gerçekleştireceklerini söyledi.

    Prof. Dr. Özkan, embriyo nakli için yol haritalarının belli olduğunu aktardı. Prof. Dr. Ömer Özkan, "Derya'ya 8 Ağustos 2011'de rahim naklini gerçekleştirdik. Transferden 1- 2 yıl sonra da daha önceden elde ettiğimiz dondurulmuş embriyolardan yararlanıp embriyo transferini gerçekleştirmeyi planladık. Yol haritamızı buna göre belirledik" dedi.

    Elerinde yeterince embriyo bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Özkan, "Önümüzdeki ay transferi planlıyoruz. Nisan ayı başından itibaren kaliteli embriyoları transfer edeceğiz. Bu tür işlemlerde başarı oranı yüzde 30- 40'tır. Çoğul gebeliği kesinlikle istemiyoruz. Hastanemizde bu konunun uzmanları birçok uygulama yaparak en ideal olanını bu hasta için hayata geçirecek" diye konuştu.

    Nakil haberlerini doğrulamadı

    Prof. Dr. Ömer Özkan, Derya Sert'e embriyo nakli yapıldığına yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Prof. Dr. Ömer Özkan, şöyle dedi:
    "Derya şu an evinde dinleniyor. 15- 20 gün sonra kendisini çağıracağız. Dış basında yer alan haberler, tamamen yabancı ülkelerde yapılan sunumlardan alınan bilgilerle yapılan haberlerdir. Daha önce de belirttiğim gibi yol haritamız var. Kurallara uyacağız. Önemli olan çocuğun sağlıklı bir şekilde anne kucağında olmasıdır. Her türlü risk sağlıklı ve normal insanda olabileceği gibi burada da olabilir. Embriyo transferi başarılı olamasa da önemli değil. Elimizde yeterli embriyo var, tekrarlayabiliriz."

    2 embriyo transferi yasal değil

    Embriyo transferini gerçekleştirecek ekipte yer alacak olan AÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Münire Erman Akar ise Derya Sert'e 2 embriyo transfer edildiğine yönelik haberler üzerine, "2 embriyo transfer etmek yasal değil. Ne yurt dışında ne yurt içinde böyle bir açıklamada bulunmadım. Yurt dışından arayan gazetecilere de 'transfer gerçekleşti' demedim. Bu şekilde yayınların bilimsel alanda da rahatsız edici boyutu oluyor" diye konuştu.

    Dünyanın ilk kadavradan rahim nakli

    Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip, 8 Ağustos 2011'de de Derya Sert'e 7 saat süren operasyon sonunda dünyanın ilk kadavradan rahim naklini yaptı. Daha önce birçok ülke doktorlarının canlı vericiden denediği, fakat başarılı olamadığı rahim naklini bu kez kadavradan alarak yapan ekip dünya tıp literatürüne girdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow