hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Çocuğa güneşin azı karar çoğu zarar"

    Çocuğa güneşin azı karar çoğu zarar
    expand

    Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gonca Gökdemir, bebek ve çocuklar için güneş ışınlarının yarar ve zararlarından bahsetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bebeklerde güneşten korunmada izlenecek ilk yol uygun giysilerin seçimi ve fiziksel güneşten koruyucuların kullanımı... 

    Ancak giysi ve fiziksel korunmanın yeterli olmadığı durumlarda yüz ve el gibi sınırlı bölgelere güneş koruyucu kremler sürülebiliyor. 

    Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gonca 
    Gökdemir güneşin vücutta D vitamini ihtiyacının yüzde 90-95'ini karşıladığını belirtti. 

    D vitamininin kalanının besinlerden elde edildiğini aktaran Gökdemir, şunları kaydetti: "D vitamini, kemik sağlığı için çok önemlidir. Ayrıca bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması, kas sağlığı ve beyin gelişimi için de önemli rol oynamaktadır. O nedenle çocukluk döneminde D vitamininin yeterli seviyelerde olması için güneş çok önemli bir faktördür. Öte yandan deri kanserlerinin en önemli nedenlerinden biri güneş ışığıdır. Güneş ışığında bulunan ultraviyole dalgaları DNA hasarına yol açarak, deri hücrelerinde yapısal değişiklikler yapar. Bu değişiklikler sonucu hasarlı hücrelerin büyümesi, çoğalması deri kanserini kolaylaştıracak ortamın hazırlanmasına neden olur. Güneş ışığı deride bulunan benlerin yapısında bozukluk yaparak kanser oluşturlabildiği gibi sağlam dokudan da kanser oluşumuna yol açabilir." 

    "Yaşam boyu deri kanseri gelişme riski artabilir" 

    Güneşin yararlı etkilerinin yanında fazla maruziyete bağlı önemli 
    zararları da bulunduğuna dikkati çeken Gökdemir, "Çocukluk döneminde aşırı güneşe maruz kalma, bu dönemde gelişen güneş yanıkları, güneşten korunma yöntemlerinin uygulanmaması sonucunda yaşam boyu deri kanseri gelişme riskinin artmış olduğu göstermiştir. Herşeyden önce çocuklar erişkinlerin aksine zamanlarının büyük bölümünü açık alanlarda geçirdiklerinden, ister istemez güneş altında kalırlar. Bu durum güneşe bağlı pek çok sorunun oluşmasına yol açar" ifadelerini kullandı.

    Yeni doğan bebeklerle ilgili Gökdemir; "6 aydan küçük bebeklerde direkt güneş ışınlarından sakınmak gereklidir. Bebekler hareketli olmadıkları için, renk veren ve güneşten koruyan melanin isimli pigment hücrelerinin yetersiz olması nedeniyle güneş çarpmasına ve güneş yanıklarına daha fazla adaydırlar. Daha büyük çocuklarda ise açık havada yapılan aktivitelerde kum, beton, kar ve su gibi yüzeylerden güneş ışığının yansıması nedeniyle güneş yanığı oluşturma riski taşımaktadırlar. Güneşten korunmada giysiler önemli faktörlerden birisidir. Sık dokunmuş, pamuklu kumaştan olan ve açık renk giysiler güneşten iyi korurlar. Geniş kenarlı şapkalar önemli bir başka koruyucu faktördür." şeklinde konuştu. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow