hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Diyabet hastalarına baklava uyarısı

    Diyabet hastalarına baklava uyarısı
    expand

    Aşırı kalorili bir öğünün ardından 3 dilim baklava diyabet hastalarını komaya sokabilir.

    Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıklar Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süheyla Uzun Kaya, aşırı kalorili bir öğünün ardından yenilecek 3 dilim baklavanın diyabet hastalarını şeker komasına sokabileceğini söyledi.

    Kaya, 11 ayın sultanı ramazanın sadece inanç açısından değil sağlık açısından da çok önemli olduğunu belirtti.

    Ramazan ayı boyunca vücudun dinlendiğini bu nedenle bayramda fazla besin tüketilmesinin sağlığı olumsuz yönde etkileyeceğini dile getiren Kaya, özellikle diyabet hastalarının şeker tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

    Süheyla Uzun Kaya, diyabet hastalarının bayramlarda yapılan şeker oranı yüksek ikramları kibar bir şekilde geri çevirmesi gerektiğini ifade ederek, bayramlarda şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıların, aşurenin, kuru kayısı ve incir gibi kurutulmuş meyvelerin tüketilebileceğini söyledi.

    Özellikle diyabet hastalarının şeker tüketiminden kaçınmaları gerektiğini vurgulayan Kaya, şunları kaydetti:

    "Glisemik indeksi yüksek gıdalarımız var ve bunun içine giren en önemli şey basit şekerler. Tatlılarda da daha çok basit şeker kullanıyoruz. Basit şekerin, unun ve yağın kullanıldığı klasik şerbetli tatlılarımızda, hem karbonhidrat oranı hem de kalori miktarı artıyor. Bu yüzden diyabet hastalarının çok dikkat etmesi gerekiyor. Baklava gibi şekerli gıdaların bir defada çok fazla tüketilmesi şeker komasına yol açabilir. Mesela, aşırı kalorili bir öğünün ardından yenilecek 3 dilim baklava, bir diyabet hastasını şeker komasına sokabilir. Diyabet hastalarının bayramlarda yediklerine dikkat etmesi lazım."

    Şeker komasına dikkat

    Diyabet hastalığında uzun vadede kan şekerindeki yüksekliğin hastada körlüğe, ayak yaralarına ve iyileşmeyen yaralardan dolayı uzuv kayıplarına yol açabileceğine dikkati çeken Kaya, hastaların kan şekerlerinin yükselmemesi için sadece belirli zamanlarda değil, her zaman şeker tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

    Şeker komasının ciddi bir sağlık problemi olduğunu ve zamanında müdahale edilmezse ölüme neden olabileceğini aktaran Kaya, "Şeker hastalarında koma tablosu, hem şekerin çok yükseldiği hem de çok düştüğü hallerde görülebilir. Komanın tipi ne olursa olsun şeker komasına giren bir hastanın acilen hastaneye ulaştırılması gerekir" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow