hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zeytinyağı anne sütü kadar besleyici

    Zeytinyağı anne sütü kadar besleyici
    expand

    Bebeklerin ek gıdaya başladığı 6 aydan 12 aylık döneme kadar zeytinyağı tüketmeleri öneriliyor. Sızma zeytinyağı, eşsiz bir vitamin kaynağı olarak gösteriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bebekler için kritik olan ilk 6-12 aylık süreç için anne sütü hayati önem taşıyor. Ancak uzmanlar anne sütü kadar yüksek besin değeri olan bir diğer besin kaynağı olarak da zeytinyağını işaret ediyor.

    Anne sütü bebeğin sindirim sistemine en uygun besin olduğu gibi gelişim için de tüm ihtiyaçları karşılıyor. İlk 12 ay içerisinde ise yetersiz kalan anne sütünün destekçi besinlere geçiş süreci ortaya çıkıyor. Bu zaman diliminde zeytinyağı eşsiz bir vitamin kaynağı olarak tavsiye ediliyor.

    Central Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Şafak zeytinyağının asit düzenleyici özelliğinin yanında yoğun bir vitamin kaynağı olduğunu şöyle belirtti:

    "Besinlerle birlikte alınan yağ, sadece enerji verip sindirimi kolaylaştırmaz, aynı zamanda yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanımı için de gereklidir.

    A, D, E ve K vitaminleri yağda eridiklerinden, vücutta kullanılmaları için çok az da olsa yağa ihtiyaç vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Örneğin bebeğe havuç suyu verildiğinde içersindeki A vitamini yeterince emilemez.

    Bu havuç suyu yemekle veriliyorsa; yemekteki yağ, havuç suyundaki A vitaminin emilimi için yeterlidir.

    Ancak havuç suyu ara öğün olarak tek başına veriliyorsa; içerisine 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı eklenmelidir.

    Bu şekilde hem sindirimi kolaylaştırır hem de A vitamini vücutta daha kolay aktif hale geçer.

    Bu örnekler A vitamini içeren kayısı, brokoli, kabak, ıspanak, sarımsak, kırmızı biber, hayvan karaciğeri için de geçerli olmaktadır.

    Kemik ve dişler için D vitamini  

    D vitamini çocukların büyüme ve gelişmesinde önemli rol oynamaktadır. Kasları korur, kemik ve dişlerin gelişmesi için de gereklidir.

    E vitaminin en önemli etkilerinden bir tanesi bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve hastalıklara karşı korumasıdır.

    K vitamini ise bebeklerde kemiklerin oluşumu için gereklidir. Bebeklerin ve çocukların enfeksiyonlara karşı direncini arttırmaktadır" diyerek zeytinyağının önemini belirtti.

    Sızma zeytinyağı tercih edilmeli

    Piyasada bulunan birçok zeytinyağının tercih edilmesi gereken 0.3-0.5 asit değeri olan sızma zeytinyağlarının tercih edilmesi ilerleyen yıllarda ortaya çıkabilecek kronik hastalık tehlikesini ise önlüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow