hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocuğunuzu kreşe alıştırmak için...

    Çocuğunuzu kreşe alıştırmak için...
    expand

    Çocukların zihinsel ve duygusal gelişim dönemlerinde yuvaya adaptasyon süreci büyük önem taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yuvalar çocukların sosyal ilşki kurma, sorumluluk alma özgüven geliştirme gibi zihinsel ve duygusal gelişimlerinde büyük önem taşıyor.

    Çocuklar kendi yemeğini kendi yer, diğer özbakım ihtiyaçlarını giderebilir, resim yapma, kâğıt kesme, şiir okuma gibi birçok etkinliğe katılabilir.  
    Sorumluluk almayı, kurallara uymayı, özgüven geliştirmeyi, yaratıcı olmayı, akıl yürütmeyi, paylaşmayı, kendini ifade etmeyi yine yuva yaşantısı içerisinde öğrenmeye devam ediyor. Yetkililer yuvaların bu konular çevresinde gerekliliğini savunurken adaptasyon süreci hakkında önemli uyarılarda bulunuyor.

    Yuva içerisindeki ortamı tahmin edemeyen çocuklar bazen yuva eğitimini çekimser karşılayabiliyor. Yetkililer konu hakkında ebeveynleri çocukları yuva ortamı hakkında bilgilendirmeleri onları rahatlatmaları, öğrenecekleri ve sosyalleşmeleri hakkında bilgilendirmeleri hakkında uyarıyor.

    Neler yapmalı? 

    Liv Hospital Çocuk ve Ergen Klinik Psikoloğu Zeren Kadıoğlu yuvaya alışamayan çocuklar için yapılması gerekenleri şöyle belirtti:

    Bir anda tam gün yuvaya göndermek yerine önceleri yarım gün göndererek ya da oyun gruplarıyla çocuğunuzun ortama alışmasını sağlayabilirsiniz. Yuvaya başladığı ilk bir süre okulda beklemeniz yararlı olabilir; ancak bunu alışkanlık haline getirmeyin.

    Yuvadaki durumuyla ilgili aşırı müdahalelerden kaçının. Örneğin sürekli yuvada ne yaptığıyla ilgili sorular sormak ve sürekli onu kontrol etmeye gitmek gibi davranışlar çocuğunuzda uyum sorunları yaratabilir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca yuva konusunda ebeynlerin kaygılı tutum sergilemekten kaçındığı takdirde adaptasyon sürecinin daha olumlu geçeceğine dikkat çekiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow