hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çocukluk çağı yaralanmalarına dikkat

    Çocukluk çağı yaralanmalarına dikkat
    expand

    Çocukların çevre ve dış dünyayı tanımlamaya çalışırken yaşadıkları kazalar, travmalar ve yaralanmalar, ileriki yaşlarda tehlike oluşturuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocukluk çağında, fiziksel özellikleri, gelişimi kısıtlayan bir takım engeller yaşanabiliyor. Bunlar özellikle zehirlenme, yanık, boğulma, yabancı nesneleri yutma, tıkanma, ateşli silah ile yaralanma olarak gösterilebilir.

    Görme alanlarının yeterince gelişmemiş olması, öğrenme ve araştırma merakları, seslerin yerini belirleme yeteneklerinin gelişmemesi, yardım almaksızın kendini denetleme davranışının gelişmemesi, riski  artıran faktörlerin başında geliyor.

    Memorial Hizmet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz.Dr. Ş. Seda Öz, çocukluk çağı yaralanmalarına dikkat edilmesi hususunda ebeveynlere şunları belirtiyor:

    "0-12 yaş dönemlerinde tıkanma ve yanık gibi çocukluk çağındaki riski yüksek yaralanmalara dikkat edilmesi gerekiyor.

    5-9 yaş döneminde duyu yeteneğinin sınırlı olmasına rağmen, hareketliliğin ve merak duygusunun artması nedeni ile düşme riski oldukça yüksektir. Bu dönemde yanık, suda boğulma, zehirlenme riski de artabiliyor. Bu dönemde oyun ve bisiklet kazalarına dikkat edilmesi gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    10-14 yaş döneminde ise, yenilmezlik ve ölümsüzlük düşüncesinin egemen olması, kolay risk almaları kaza/ yaralanma sıklığının artmasına neden oluyor. Bu dönemde daha çok motorlu taşıt kazaları ve spor kaza ve yaralanmaları görülebilmekte. Ebeveynlerin dikkat etmesi gerekiyor."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow