hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Terim: "Gönlümüzde Brezilya biletlerini aldık"

    Terim: Gönlümüzde Brezilya biletlerini aldık
    expand

    A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim, "Kendi aramızda ve gönlümüzde Brezilya biletlerini aldık ama Hollanda kolay rakip değil. Hayallerimizi gerçekleştirmek için daha iyi oynamak zorundayız" dedi.

    Milli takımın kamp yaptığı Le Meridien Otel'de düzenlenen basın toplantısına, Fatih Terim ile milli futbolcu Ömer Toprak katıldı.

    Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Terim, kendi aralarında ve gönüllerinde Brezilya biletlerini aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

    "Futbolcularımız zaten beyinlerinde ve kalplerinde gitmişler. Biz de onların peşine takılmayı düşünüyoruz. Şu anda biz oradayız ama işin realitesi çok farklı. Açıkçası Hollanda, çok kolay bir rakip değil. Dünyanın ilk 10'undaki bir takım. Başlarında çok beğendiğim ve takdir ettiğim bir meslektaşım var. Tek tek de dünyanın en önemli oyuncularına sahipler. Bunun bilincinde ve saygısı içinde elimizden gelenin en iyisini yapmak niyetindeyiz. Diğer maçlardaki performasımızın yetmeyeceğini biliyoruz. Daha fazla performans göstermek zorundayız. Oyuncularımdan bunu bekliyorum. Yarın bu anlamda herhangi bir konuşma yapmayı düşünmüyorum. Bunu o kadar hissediyorum ki benim herhangi bir şey söylemem ekstra kalabilir. Bu sefer görevimiz sadece taktik olarak hazırlamak diye düşünüyorum."

    Fatih Terim, sadece Hollanda maçını kazanmanın yeterli olmadığını, ardından bir play-off maçı olduğunu vurgulayarak, "O hakkı kazanmak, play-off'u kazanmaktan zor gibi gözüküyordu ama şimdi önümüzde bir engel kaldı. Diğer maçın ne olacağını bilmiyoruz ama bu hayalleri kazanmak için yarın daha fazla performans ortaya koymamız lazım" ifadelerini kullandı.

    Hollanda'nın grubu yenilgisiz tamamlamak istediğini aktaran Terim, şöyle devam etti:

    "Kendilerini dünya sıralamasında ilk 8'in içine sokup, kurada güçlü rakiplerle karşılaşmama niyetindeler. Teknik heyetteki arkadaşlarımdan, federasyon başkanı ve Türk halkına kadar herkesin çok büyük ümit taşıdığını görüyorum. Bu da beni mutlu ediyor. Yarın Türkiye'deki insanların dualarını ve güzel dileklerini bizden esirgememesi lazım. Güzel enerjilerini bize göndermeleri gerek. Sahadaki seyircilerimizin hoşgörüşlü olup, oyuncularımızın hatalarında yanlarında olması gerekiyor. Böyle olursa neden yarın akşam hep beraber bayramı daha güzel geçirmeyelim?... İnsanlar hayal kurmalı ve bu hayal için çok çalışmalı. Muhakkak ki Brezilya'yı da, ordaki kuraları da son 2008'i de unutmadık ama önce yarını halletmek lazım. Ben oyuncularıma güveniyorum. Buralardan hep çıktık, Alllah nasip ederse yine çıkarız."

    "Maçın önemi Hollanda'nın çok güçlü olmasından geliyor"

    Terim, Hollandalı bir gazetecinin sorusu üzerine, rakiplerinin grupta hiç yenilmediğine dikkati çekerek, "Maçın önemi Hollanda'nın çok güçlü bir ekip olmasından geliyor. Grupta hiç yenilmediler. Sadece Estonya'ya puan kaybettiler" dedi.

    Grupta Romanya'nın da ikincilik şansının devam ettiğini dile getiren başarılı teknik adam, "Aynı anda Romanya'nın devrede olduğu, bizim devrede olduğumuz çok nadir denk gelecek bir 'hesaplar silsilesi' diyebileceğimiz bir ortam var. Enteresanlık buradan geliyor. Bundan 3-4 maç önce Avrupa Şampiyonası hazırlığını yaparken, birden bire ümitlerimiz son noktaya yükseldi. Hep beraber, play-off'u kazanma isteğimiz doğdu. Halkımızla beraber de bu sinerji ortaya çıktı. Bu anlamda önemli bir maç olduğunu ifade ettim. Aynı şekilde düşüncem hiç değişmedi. Böyle bir anda dünyanın en güçlü ekiplerinden bir tanesi olan Hollanda'yı yenip, bunu kazanırsak, önemi bizim için çok fazla olacak" diye konuştu.

    "Bazı değişiklikler yapabilirim"

    Terim, cezalı olan Caner'in, Hollanda maçında forma giyemeyecek olması nedeniyle bazı değişiklikler yapabileceğini kaydetti.

    Caner'in Estonya maçında kart görmesinin hesapta olmayan bir şey olduğunu belirten Fatih Terim, "Hayıflanacak durumu ve konumu çoktan geçtik. Bazı değişiklikler yapabilirim. Farklı bir düşünce içerisinde olabiliriz. Bu sadece Caner'in olmayışından kaynaklanmaz, Hollanda'nın bulunduğu durumdan kaynaklanabilir. Açıkçası aynı defans kurgusunu devam ettirmek isterdim ama maalesef böyle şeyler oluyor. Sarı kart, almasını istemediğimiz oyuncuya denk geldi. Bizim için de sürpriz oldu" değerlendirmesinde bulundu.

    "Bugün bu noktadaysak, Abdullah Avcı ve ekibine borçluyuz"

    A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Fatih Terim, Abdullah Avcı döneminden de övgüyle bahsetti.

    Hollanda maçı öncesi Le Meridien Otel'de düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Terim, milli takımın başına bir kaç maç önce gelmesi durumunda daha farklı bir durumda olunup olunmayacağı yönündeki soru üzerine, "Göreve daha önce gelsem bir şey olmazdı. Abdullah hoca ve ekibi güzel sonuçlar aldılar. Bugün bu noktadaysak, Abdullah Avcı ve ekibine borçluyuz. Aksi takdirde yarın Hollanda karşısına bu iddiayla çıkamazdık. Türk antrenörlüğü adına kardeşime güzel işleri için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

    Gruptan çıkma iddiasını son maça taşıyan bir diğer ülke Romanya'nın, Estonya ile oynayacağı maçla ilgili olarak da Terim, "Biz sadece kendi maçımıza konsantreyiz. Başka şeyler bizim ilgi alanımızın dışında. O kadar önemli bir rakiple oynayacağız ki başka şey düşünmeye vaktimiz de yok. Yenelim, gerisine hep beraber bakarız" ifadelerini kullandı.

    "Kendi felsefimizden çok da fazla ödün vermeyeceğiz"

    Fatih Terim, milli takım olarak kendi oyun şekillerine ve şablonlarına sahip olduklarını kaydederek, "Oyun içinde olabilecek tüm taktiksel varyasyonları yapacağız. Kendi felsefemizden çok da fazla ödün vermeyeceğiz. Hollanda, Avrupa'nın en formda ekibi ve her an her şeyi yapabilecek oyunculara sahipler. Konsantre oldukları zaman çok iyi oynayabilecek, sahada her şeyi yapabilecek oyunculara biz de sahibiz. Bunu takım oyununa çevirmek, bizim yarınki başarımızın anahtarı olacaktır. Çok yetenekli oyuncularımız var. Kollektif kurgu içinde yarın bu yeteneklerimizi ortaya koyarsak, ümit ettiğimiz sonucu alabiliriz" diye konuştu.

    Hollanda maçında alınabilecek olası kötü sonuç karşısında soğuk kanlı davranılması gerektiğini belirten tecrübeli teknik adam, şunları söyedi:

    "Sonuç başka türlü olursa, bu da çok muhtemel, milli takım bu kez Avrupa şampiyonasına hazırlanacak. Ne hedefler duruyor, ne hedefler bitiyor. Bu yaşadığımız güzellikler herkesin yanına kar kalacak. Bu gerçeği de kabul edeceğiz. Mağlubiyetlerin ve galibiyetlerin bizi bu kadar sarsmadığı, ya da kendimizden geçirmediği bir dengeyi umarım kurarız. Başka bir şampiyonaya hazırlanma zamanı denildiği bir dönemden gelinip, son maçta kaybetmeye tepki olmamalı. Bir maçın kaybedilmesi ne dünyanın sonu olmalı, ne de kazandığımızda anormal sevinçten kimse hayatını kaybetmemeli. Bu ikisinin arasında doğru bir yerde konumlanmalıyız. Yarın gidemezsek, rakibimizi tebrik eder, nedenlerinin analizini yaparız. Ocak ayında Avrupa Şampiyonası için çekilecek kuraya da tekrar hazırlanılmak zorunda. Hayatın gerçeklerini sindirmeliyiz. Bir dakika sonra ne olacağını bilmediğimiz bir ortamda yaşıyoruz. Bu şekilde düşünmek daha az yıpratıcı olur. Değecek şeyler için olmalı bu. Çünkü hayat devam ediyor."

    "Oyuncularım hak ediyorlar ve hak ettiklerini yarın alacaklar"

    Terim, A Milli Takım oyuncularının 2014 Dünya Kupası'na katılma arzu ve isteklerinin oldukça yüksek olduğunu vurgularken, onlardan aldığı bu enerjinin kendisini inançlı konuşmaya sevk ettiğini dile getirdi.

    Oyuncularından aldığı mesajın kendisini çok mutlu ettiğini aktaran Terim, şöyle devam etti:

    "Dün bir grubun konuşmasına şahit oldum. Örneğin Arda, 'Döndüğümde arkadaşlarım görecek biz nasıl oradayız diye. Daha önce (yoktunuz) diyorlardı' şeklinde konuşuyordu. Oyuncu orada olmayı istemez mi? Tüm oyuncuların mercek altına alındığı, tüm dünyanın seyrettiği bir şenlik. Burada her oyuncu o podyumda yürümek ister. Müthiş bir istek ve arzuları var. İnşallah yarın pozitif anlamda bu durum bizi iter. Bazen sahada telaşa, paniğe, ya da istenilenin yapılamamasına dönüşebiliyor. Önlemini almaya çalışıyoruz. Dozunu iyi ayarlamak lazım. Onların hayalleri karşısında ben duygulanıyorum. Bunu da karşılıklı konuşuyoruz. Onların Dünya Kupası'nda olması, ülkemizin olması demek. Olmazsa da, 'galiptir bu yolda mağlup' diyeceğim, oyuncularımı bağrıma basacağım. Sorumluluğu üzerime alacağım. Bu stres ve gerilim altında maçlara çıkma kolay değil. Ufak tefek sakatlıkları söylemeden, bu fedekarlığı yapmak kolay değil. Oyuncularım bence hak ediyorlar ve hak ettiklerini yarın alacaklar."

    Tecrübeli teknik adam, yarın Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda coşkulu bir taraftar topluluğunun kendilerini beklediğini de belirterek, "Ülkemizin desteğinden eminiz. Böyle bir atmosferde bir son nokta daha var. Bu uç nokta ise 'kazanamazsak gidemeyiz' gerçeği. Bu kadar basit. Buradan hareketle, alınabilecek her türlü riski alan, play-off etabına gitmek adına fizik olarak, taktik olarak, teknik olarak, duygu olarak her türlü şeyi yapmaya hazır bir milli takım görecek herkes. Şimdiden Allah işimizi rast getirsin" diyerek sözlerini tamamladı.

    Ömer Toprak: "Çok zor maç olacağını biliyoruz"

    A Milli Futbol Takımı oyuncularından Ömer Toprak, 2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri D Grubu'nda yarın Hollanda ile oynayacakları son maçın çok zor olacağını bildiklerini söyledi.

    Milli takımın kamp yaptığı Le Meridien Otel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Ömer Toprak, Hollanda'nın üst düzey oyunculara sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: "Yarınki maçın çok zor olacağını biliyoruz. İstatistiklere göre Hollanda 9 tane kafa golü atmış. Robin Van Persie gibi üst düzey futbolcuları var. Bu sene ona karşı UEFA Şampiyonlar Ligi'nde de oynadım. Ne kadar tehlikeli olduğunu biliyorum. Takım olarak diğer maçlardan daha iyi oynamamız lazım. Elimizden geldiğince mental, fiziksel ve taktiksel olarak iyi bir maç çıkarmamız gerek. Defansif olarak da bize önemli görev düşüyor ama takım olarak bunu yaparsak daha iyi oluruz."

    "Takım olarak daha da iyi defans yapıyoruz"

    Milli oyuncu, son maçlarda takım olarak iyi savunma yaptıklarını anlatarak, "Biraz taktiksel değişiklik yaptık ve takım olarak daha da iyi defans yapıyoruz. Yarınki maçta hedefimiz gol yememek. Bunun için elimizden geleni yapacağız. Son 3 maçta iyi savunma yaptığımızı düşünüyorum. Tabii ki pozisyon verdik ama bu da normal birşey. Beraber fazla oynamamamız ve rakiplerin iyi olması bunu etkiledi. Yarınki maçta çok dikkatli olmamız lazım. Hollanda'ya ne kadar az pozisyon verirsek, bizim için daha iyi olacak" diye konuştu.

    Ellerinden geldiğince iyi futbol oynamak istediklerini kaydeden Ömer, "Düşüncemiz topu Hollanda'ya bırakıp sadece savunma yapmak değil. Son maçlarda iyi futbol oynayabildiğimizi gösterdik. Yarınki maçta bir seviye daha çıkmamız lazım. Elimzden geleni yapcağız. Futbol olarak da top oynayacağız" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow