hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nazi selamına soruşturma

    Nazi selamına soruşturma
    expand

    FIFA, İzlanda maçının ardından Nazi selamı veren Hırvat futbolcu Yosip Simunic hakkında soruşturma başlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FIFA'dan bir sözcüsünün Hırvat basınında yer alan açıklamalarına göre, salı gecesi başkent Zagreb'deki Maksimir Stadyumu'nda oynanan ve Hırvatistan'ın 2-0 üstünlüğüyle tamamlanan maçın sonrasında, Dünya Kupası'na katılma sevincini Nazi selamı vererek yaşayan Simunic'in, stat mikrofonundan da "Vatanımız için" diye bağırması ve taraftarların da "hazırız" diye cevap vermesinin ardından FIFA, konuyla ilgili detaylı bir soruşturma başlattı.

    Hırvatistan Milli Futbol Takımı ve Hırvatistan Birinci Ligi ekiplerinden Dinamo Zagreb'in formasını giyen 35 yaşındaki oyuncunun bu hareketi, hem ülkesi Hırvatistan'da hem de diğer ülkelerde geniş yankı bulması üzerine konuşan FIFA sözcüsü, maçta görev yapan yetkililere ait rapor ve olayla ilgili bilgilerin incelendiğini ve henüz yorum yapmak için erken olduğunu söyledi.

    Simunic, suçlamaların ardından Dinamo Zagreb'in internet sitesinden yaptığı açıklamada, yanlış anlaşıldığını ifade ederek, "Korkarım, bazıları biraz tarih öğrenmek zorunda. Bazılarının yaptıklarımı nefret söylemi bağlamına sokmaya çalışması feci bir durum" demişti.

    - Yunan futbolcuda Nazi selamı vermişti

    Yunanistan Süper Ligi'nde AEK forması giyen 20 yaşındaki orta saha oyuncusu Giorgos Katidis'in, 16 Mart'ta takımının Veria'ya karşı oynadığı maçta kaydettiği gol sonrası yaptığı "Nazi selamı" da tartışmalara neden olmuştu. 

    Yunanistan Futbol Federasyonu (EPO), Katidis'in ömür boyu milli takımlardan men edilmesine karar vermişti.

    İki Bakan kızgın

    Hırvatistan İçişleri Bakanı Ranko Ostoyiç ile Eğitim, Bilim ve Spor Bakanı Jelyko Yovanoviç, 2014 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off turunda, Hırvatistan ile İzlanda arasında oynanan maçın ardından Nazi selamı veren Hırvat futbolcu Yosip Simunic'e tepki gösterdi.

    İçişleri Bakanı Ostoyiç, Simunic'in Nazi selamı vermesi konusunda, detaylı inceleme için Hırvatistan Savcılığına rapor sunduklarını belirtti.

    Maçın heyecanıyla yapılmış bir hareket olsa bile bunun Simunic'i haklı çıkaramayacağını ifade eden Ostoyiç, "Şahsen ben böyle bir şeyi hiçbir zaman yapmazdım" dedi.

    Bakan Yovanoviç de Hırvatistan Futbol Federasyonu ve Hırvatistan Olimpiyat Komitesine, konuya ilişkin bir açıklama yapmaları talebinde bulunduklarını söyledi.

    Simunic'in hareketini onaylamalarının mümkün olmadığını vurgulayan Yovanoviç, "Kim nasıl yorumlamaya çalışırsa çalışsın, 'Vatan için hazırız' haykırışı, eski dönemlerde kullanılmış bir 'Ustaşa' haykırışıdır" ifadelerini kullandı.

    "Faşist Ustaşa rejimi altında kaç kişinin öldüğünü, öldürüldüğünü iyi bildiğini" kaydeden Yovanoviç, Hırvatistan'ın Dünya Kupasına katıldığı ve halkın büyük bir mutluluk yaşadığı bir anda "Vatan için hazırız" sloganı atılmasının hoşgörülmemesi ve savunulmaması gereken bir hareket olduğunu sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow