hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "İstanbul'un şansı yüksek"

    İstanbulun şansı yüksek
    expand

    Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Craig Reedie, İstanbul'la ilgili umutlu konuştu ve "Karşılaştığımız hazırlık düzeyi ve heves hepimizi etkiledi" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Olimpiyat Komitesi Değerlendirme Komisyonu, 2020 olimpiyatlarına aday İstanbul'daki incelemelerini tamamladı.

    Reedie, "Gerçekten karşılaştığımız hazırlık düzeyi ve heves hepimizi etkiledi" dedi.

    Spor Bakanı Suat Kılıç ise, "Daha önceki sorunların Türkiye açısından hiçbir şekilde söz konusu olmayacağının güvencesini verdik" ifadesini kullandı.

    Yabancı gazeteciler İstanbul'un adaylık şansını değerlendirdi

    Bu arada, İstanbul'da 24 Mart Pazar gününden itibaren incelemelerde bulunan Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun takip etmek için 240 basın mensubu akredite olmuştu.

    142 yerli, 98 yabancı basın mensubunun takip ettiği heyetin çalışmaları dün sona erdi.

    "Kabul edilmesi sürpriz olmaz"

    Olimpiyat Oyunları konusunda tecrübeli Amerikalı gazeteci Ed Hula, İstanbul'un adaylığının kabul edilmesinin sürpriz olmayacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hula şöyle konuştu:

    "Son 15 yılda İstanbul'a bir kaç kez daha gelmiştim. Her gelişimde İstanbul'da Olimpiyatlar için daha fazla istek olduğunu görüyorum. Diğer adaylara kıyasla İstanbul hazırlık ve olimpiyatlara ev sahipliği yapma konusunda daha istekli olduğunu söyleyebilirim. Madrid ve Tokyo daha modern ve daha gelişmiş şehirler. Ancak İstanbul'daki tarih onlarda yok.

    Madrid ve Tokyo'da daha kompakt, daha iyi ulaşım planları gördüm. Ayrıca daha fazla organizasyona ev sahipliği yapmışlar. İstanbul'un ise kendine özgü bir konumu var. İstanbul'un 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapması benim için sürpriz olmaz. Madrid ve Tokyo bazı kişilere göre daha kuvvetli adaylar olarak görülebilirler.

    İstanbul'ın duygusal bir cazibesi var. Daha olağan dışı ve kendine özgü bir havası var. IOC zaman zaman yeni yerler seçebiliyor ve kendisini bu şekilde ifade edebiliyor. İstanbul'un adaylığı kabul edilirse bu da böyle bir tercih olacaktır."

    Japon gazeteciler: "İstanbul'un potansiyeli yüksek"

    İstanbul ile birlikte 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı düzenlemeye aday olan Tokyo'nun şansının ise Japon gazeteci Yoko Sagawai değerlendirdi.

    Nippon Televizyonu muhabiri Sagawai, İstanbul'un potansiyelinin çok yüksek olduğuna vurgu yaparak, "İstanbul Avrupa ve Asya'nın buluşma noktasında yer alan bir şehir. Kültürlerin buluştuğu yer olarak da pek çok örnek gördüm. Olimpiyatlar İstanbul'da olursa çok güzel olur diye düşünüyorum. Tabi ki Japon olduğum için Tokyo'da olmasını arzu ederim. Ancak IOC üyelerinin nelere önem verdiği kararlarını etkileyecektir. Tokyo'da altyapı ve şehir planlaması konusunda çok iyi durumda. IOC buna önem verir ise Tokyo'nun şansı yüksek olur. IOC üyeleri potansiyele, enerjiye ve eğlenceye önem verirlerse İstanbul'un şansının yüksek olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Olimpiyatların İstanbul'da olmasını isteyen Japonlar var"

    15 yıldır Türkiye'de yaşayan Japon gazeteci Aki Yasuo ise Tokyo'da Olimpiyatların İstanbul'da düzenlenmesini isteyen Japon vatandaşlar olduğunu ifade etti.

    Aki Yasuo şöyle konuştu:

    "İstanbul'un çok güzel olduğunu biliyorum. İslami ülke olması, Doğu ile Batı'nın buluştuğu yer olması İstanbul'un ihtimalinin çok yüksek olduğunu düşündürüyor. Çünkü Tokyo ve Madrid ekonomik olarak ileride olabilir ama şu an durmuş durumda yada biraz aşağı gidiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul ekonomi açısından başlangıç noktasında ve o iki şehirden biraz aşağıda olsa bile şu an yukarıya çıkmak üzere olan bir şehir olduğu için enerjisi var. Bu açıdan İstanbul'un ihtimalini daha yüksek görüyorum. Japonya'da açıkçası İstanbul kadar hava yok.

    Biliyorsunuz Japonya'da bir deprem sorunu oldu ve depremden dolayı nükleer santralin kazası yaşandı. Yani insanlar şu an açıkçası olimpiyata uygun olduğunu pek düşünmüyorlar. O yüzden destekleme oranı pek fazla çıkmıyor. İstanbul halk desteği yüksek oranda çıkan bir şehir. Ben dahil daha yapılması gereken çok şeyler olduğuna inanıyorum. Olimpiyat İstanbul'da olsun diye düşünen Japon vatandaşlarının olduğunu düşünüyorum."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow