hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Satürn'den Dünya böyle görünüyor

    Satürnden Dünya böyle görünüyor
    expand

    NASA'ya ait Cassini uzay aracı, Satürn'ün yörüngesinden Dünya'yı ve Ay'ı fotoğrafladı.

    Cassini, yaklaşık 1,5 milyar kilometre uzaklıktan yeryüzünün eşsiz görüntülerini elde etti. NASA'nın yayınladığı fotoğraflarda Dünya ve Ay, uzaklık sebebiyle Satürn gezegeni ve çevresindeki halkaların altında küçük birer nokta gibi görünüyor.

    19 Temmuz'da çekilen benzersiz fotoğraflar, yeryüzünün aslında bir yol gösterici deniz feneri gibi milyonlarca kilometre uzaklardan ışıldadığını gösteriyor. Cassini projesinden Carolyn Porco ve ekibi, çekilen fotoğraflarla Satürn'ün ve gezegeni çevreleyen halkaların bir mozaik görüntüsünü oluşturdu. Ortaya çıkan fotoğrafın sağ tarafında ise küçük bir nokta olarak Dünya göründü. Fotoğrafın işlenmesi ve hazırlanması birkaç gün sürdü.
    Çekimde uzay aracının en yüksek çözünürlüğe sahip cihazları ve Dünya'yı doğal rengiyle fotoğraflayabilmek için en uygun filtreler kullanıldı.

    Cassini uzay aracı projesinden etkilenen ve Merkür'ü inceleyen bilim adamları da benzer bir çalışma yaptı. Merkür'ü inceleyen Messenger uzay aracı, geçtiğimiz Cuma ve Cumartesi günleri Dünya'nın fotoğrafını çekti. NASA'nın California'daki Jet Tahriki Laboratuarı'ndan Linda Pilker, "Fotoğraflarda kıtaları ve insanları göremesek de, biliyoruz ki bu soluk mavi nokta bizim 19 Temmuz'daki gezegenimizdi. Cassini, bize Dünya'nın uzayın enginliğinde ne kadar küçük olduğunu ve bizim de uzay araçlarını ne kadar uzağa gönderebildiğimizi hatırlattı" açıklamasını yaptı.

    1997 yılında uzaya fırlatılan Cassini uzay aracı, 2017'de kontrollü bir şekilde Satürn'e düşürülerek görevini tamamlayacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow